Ministar financija Marić neizravno kritizirao Beroša: U prvih šest mjeseci dug u zdravstvu porastao za milijardu i pol kuna

Ministar financija Marić neizravno kritizirao Beroša: U prvih šest mjeseci dug u zdravstvu porastao za milijardu i pol kuna

Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV govorio je o tome kakva nas politička i financijska jesen očekuje. Buran politički dan na Markovu trgu. Andrej Plenković traži potporu za nova i stara lica u Vladi s kojima u iduće četiri godine želi voditi državu. Smanjuje broj ministarstava i traži zajedništvo bez obzira na političke razlike, jer državu čeka burna jesen.

Iako svjestan da u novi mandat ulazi s očekivanim gospodarskim padom od 10 posto, Plenković najavljuje ulaganje u zdravstveni sustav, gradnju dječje bolnice, revitalizaciju Imunološkog zavoda, ali i otvaranje 100 tisuća novih radnih mjesta.

Što nas čeka najesen u Dnevniku Nove TV otkrio je ministar financija Zdravko Marić s kojim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Na početku je odgovorio na pitanje o punjenu proračuna od turizma.

“S današnjim danom, što se tiče prihodovne strane proračuna, u minusu smo 15 posto što se tiče poreznih prihoda, a doprinosa oko 10 posto. To govorimo od početka godine. No, to trebamo razdvojiti do 19. ožujka i zatvaranja ekonomije, do korone. Tada je rast prihoda bio nešto preko devet posto, nakon toga smo u padu preko 24 posto. Vi znate da smo mi u našim projekcijama kod dolazaka i noćenja stranih gostiju predvidjeli minus od 70 posto. On je trenutno na razini od minus 48 posto. Samo sedmi mjesec je negdje oko 40 posto”, kazao je Marić.

Upitan postoji li mogućnost da se država zaduži i kompletno isplatili dugove veledrogerijama, a zatim uvjetuje 10 posto jeftinije lijekove Marić kaže da i osobno o tome razmišlja.

“Nama prvo treba temeljita reforma koja će dovesti do toga da se dugovi dodatno ne akumuliraju”, rekao je Marić koji je neizravno kritizirao  aktualnog ministra Beroša:    Iznio je podatak da je drug u zdravstvu u prvih šest mjeseci ove godine porastao  za milijardu i pol kuna.

Foto: Damir Senčar/Hina