Traže ostavku Capaka zbog Hrabakove “ispričnice”: Nije trebao u samoizolaciju jer je morao glasati za Plenkovićevu Vladu

Traže ostavku Capaka zbog Hrabakove “ispričnice”: Nije trebao u samoizolaciju jer je morao glasati za Plenkovićevu Vladu

Građansko-liberalni savez (GLAS) u subotu je pozvao Krunoslava Capak na ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) jer smatraju da je stavio HZJZ u funkciju HDZ-ovih interesa dopustivši Dariju Hrebaku da unatoč mjerama samoizolacije dođe u Sabor.

HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak došao je prošlog tjedna u Sabor na izglasavanje nove Vlade unatoč tome što mu je epidemiologinja iz HZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, odredila samoizolaciju u trajanju 14 dana, javlja Dnevnik.

Capak je jučer izjavio da je saborskom zastupniku Dariju Hrebaku napisao epidemiološko mišljenje utemeljeno na činjenicama, no da mu nije preporučio da ide ili ne ide na sjednicu Hrvatskoga sabora.

GLAS u priopćenju taj “nalaz” ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ocjenjuje nevjerojatnim potezom, čak i za člana HDZ-a te Capaku poručuju da bi bilo manje sramotno da je jednostavno napisao “Hrebak ne treba u samoizolaciju jer mora glasati za Plenkovićevu Vladu”.

“Njegovo objašnjenje da je on osobno potpisao Hrebaku rješenje jer je u tom trenutku bio jedini u Zavodu spada u antologiju uvreda zdravoj pameti. Ravnatelj HZJZ-a ovime narušava načelo jednakosti građana pred zakonom i dodatno srozava već narušeno povjerenje u Nacionalni stožer, što može u ovom trenutku imati i ozbiljne posljedice za javno zdravlje. Ne samo da se Nacionalni stožer ponovo stavio u funkciju HDZ-ovih interesa, nego sada i Zavod za javno zdravstvo. Nakon ovakve skandalozne zlouporabe ovlasti Krunoslav Capak mora dati ostavku na funkciju ravnatelja te institucije. Treba nam hrvatski, a ne HDZ-ov zavod za javno zdravstvo”, poručuju iz GLAS-a.

Foto: Edvard Šušak/Hina