Zurovec govori o socijalizmu i otimanju od građana: Političari koji imaju nekretnine u centru Zagreba su u sukobu interesa

Zurovec govori o socijalizmu i otimanju od građana: Političari koji imaju nekretnine u centru Zagreba su u sukobu interesa

Dario Zurovec iz stranke Fokus odmah nakon konstituiranja novog saziva Sabora napustio je koaliciju centra i odbio ući u klub s Dalijom Orešković i Marijanom Puljak. Ipak je ostao u oporbi te je među najglasnijim protivnicima Zakona o obnovi Zagreba. Kao gradonačelnik Svete Nedelje uveo je uštede te transparentnost financija. Gostovao je u Pressingu.

Došli ste u fokus javnosti zbog žestokog protivljenja prijedlogu zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, kažete to je socijalizam, a ne solidarnost.

Solidarnost je kada vi recimo nemate i ja kao pojedinac to vidim i odlučim vam pomoći. Ali kada uzmem nekome drugome iz džepa tko ima manju platežnu moć, to nije solidarnost, to je jedna vrsta otimačine. To me podsjeća na nekakve prošle režime. Mi nismo kontra obnove Zagreba. Jesmo za obnovu, ali po puno pravičnijim modelima. Zgrade su prije potresa bile u nikakvom stanju.

Vaša imovina je vaša odgovornost. Morate u nju ulagati, plaćati osiguranje. Provjeravao sam s osiguravajućim kućama, osiguravaju starije od 1929., ali je cijena skuplja. Tu se veže još jedan problem, imate smjernice stare preko 50 godina. Tek se šezdesetih godina počelo raditi na zgradama koje bi bile otpornije na potres. Ako imamo 5,6 stanova, ne spadamo pod slučajeve kojima bi trebalo financirati konstrukcijsku obnovu.Jedan od modela koji smo predložili je da se subvencionira kamata od kredita koji bi se digao od HABOR-a.

Svaki put kada država raspisuje natječaj, vjerujte da će cijene podivljati.

Problem državnih dužnosnika koji su u sukobu interesa kad je riječ o obnovi? Zatražili ste da se javno izjasne dužnosnici koji imaju nekretninu u centru.

Tražio sam da se izjasne i da se suzdrže od glasanja jer definitivno imaju interes. Jasno mi je da sam trn u oku mnogima, ali zaista me nije briga.

Vi ste protiv društvene solidarnosti u prirodnim katastrofama.

Ne, krivi je zaključak. Solidarnost i socijalizam nije isto. Solidarnost je ako vam iz svog džepa hoću dati dobrovoljno. Ali ako uzimate novac svih poreznih obveznika da bi sufinancirali nečiji život u centru grada onda je to otimanje od nekoga, to nije solidarnost.

Kako osigurati transparentnost troškova da se dio novca ne zamrači?

Kada sami vodite obnovu, pazit ćete kojeg izvođača ćete uzeti. Sve treba staviti online, svaki račun, svakog izvođača, sve transparentno.