Koliko su respiratori učinkoviti: Studija pokazala da više od pola pacijenata umire

Koliko su respiratori učinkoviti: Studija pokazala da više od pola pacijenata umire

edan od pet pacijenata koji su bili hospitalizirani u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, a stopa smrtnosti narasla je na 53 posto za one koji su dospjeli na respirator, pokazalo je istraživanje u srijedu.

Podatke od ukupno 10 tisuća pacijenata koji su boravili u 930 njemačkih bolnica između 26. veljače i 19. travnja analizirala je njemačka interdisciplinarna udruga za intenzivnu skrb i hitnu medicinu, Tehničko sveučilište u Berlinu i podružnica zdravstvene osiguravateljske grupe AOK, WIdO.

Hospitalizirani muški pacijenti imali su veću stopu smrtnosti od žena, s 25 u odnosu na 19 posto.

Stariji pacijenti bili su znatno ranjiviji te je 27 posto pacijenata u 70-ima umrlo, a 38 posto onih iznad 80 godina nije se uspjelo oporaviti.

“Visoke stope smrtnosti očigledno pokazuju da je relativno velik broj pacijenata s vrlo ozbiljnim tijekom bolesti liječen u bolnicama”, rekao je Juergen Klauber, direktor WIdO-a.

“Takav ozbiljan tijek bolesti uglavnom je pogađao starije ljude i ljude čije je zdravlje već kompromitirano, no također se pojavljivao i kod mlađih pacijenata”, upozorio je, apelirajući na ljude da poduzmu mjere opreza kako bi se spriječile nove zaraze.

Od 10.021 pacijenata, njih 1.727 ih je stavljeno na respirator. I dok su muškarci dvostruko češće stavljani na respirator, smrtnost je bila slično raspoređena među spolovima, donosi istraživanje.

Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana, s time da su oni koji nisu bili na respiratoru u bolnici boravili u prosjeku 12 dana, dok su oni koji su trebali pomoć s disanjem boravili i do 25 dana.

Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, naglasio je da u prosjeku 100 hospitaliziranih pacijenata provede na respiratoru ukupno 240 dana.

Ovo su važne brojke za pripremu za novi val pandemije. Međutim, ne predviđamo da će biti ikakvih problema s normalnim bolničkim krevetima, čak i s visokim brojem zaraženih, dodao je.

Zahvaljujući decentraliziranom zdravstvenom sustavu, Njemačka je bila u mogućnosti značajno povećati svoje kapacitete kako bi liječila pacijente oboljele od covida-19, izbjegavajući scenarije poput onog u Italiji gdje su neke bolnice bile pretrpane iznenadnim porastom slučajeva.

Međutim, zdravstveni stručnjaci su upozorili protiv opuštanja, s time da je šef agencije za kontrolu bolesti RKI, Lothar Wieler, iznova upozoravao ljude da se drže higijenskih pravila poput socijalne distance ili nošenja maski.

Uz turističku sezonu u punom zamahu, političari također tjeskobno promatraju kako se u proteklim tjednima broj zaraženih krenuo povećavati.

Do srijede je Njemačka zabilježila ukupno 206.926 zaraženih te 9.128 umrlih slučajeva.

Foto: HJanod Vajda/EPA/Hina