SDP-ov Komadina tuži putničku agenciju: Supruga je jedva ostala živa

SDP-ov Komadina tuži putničku agenciju: Supruga je jedva ostala živa

Primorsko-goranski župan i trenutno prvi čovjek SDP-a Zlatko Komadina tužbom potražuje obeštećenje od turističke agencije Bravo putovanja jer zbog više sile, odnosno opravdanih zdravstvenih razloga nije mogao sa suprugom Brankom ukrcati se na kruzer Costa Luminosa na zakazano krstarenje Mediteranom.

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da im turistička agencija mora isplatiti 15.540 kuna s kamatama te im nadoknaditi i 8228 kuna parničnog troška, javlja Jutarnji list.

Bračni par Komadina ugovorio je s tom agencijom krstarenje istočnim Mediteranom, na koje su trebali krenuti 16. lipnja 2018. godine. No, na sam dan putovanja proživjeli su kalvariju: supruga Branka doživjela je srčani udar te je odmah hitno operirana u KBC-u Rijeka.

Medicinska dokumentacija pokazuje da je zdravstveno stanje bilo rizično te je hitno podvrgnuta koronografiji s postavljanjem stenta. Ovu situaciju nikako nije mogla predvidjeti, a posljedice i danas osjeća, ispričala je Branka Komadina na sudu.

“U ožujku 2018. planirala sam sa suprugom krstarenje. Odlučila sam se za paket koji je nudio Bravo putovanje. Plaćanje je bilo putem interneta i isto je trebalo biti otplaćeno u ratama. S obzirom na to da nismo uopće razmišljali o mogućnosti bilo kakve bolesti ili otkaza putovanja, a suprug i ja inače dosta putujemo pa kod Croatia osiguranja imamo policu osiguranja za putovanja, nisam obraćala nikakvu posebnu pozornost na osiguranje radi otkaza puta ili bolesti.

Na dan kad smo trebali putovati, u ranim jutarnjim satima osjetila sam mučninu, povraćanje i Hitnom sam otpremljena u bolnicu Sušak gdje mi je utvrđen jaki srčani udar. Nikada do tada nismo otkazali putovanje, a prije puta sam čak bila na sistematskom koji je uključivao UZV srca i svi nalazi su bili uredni”, ispričala je u sudnici Branka Komadina.

Objasnila je da problema sa srcem nikad nije imala, niti je išta upućivalo na mogućnost srčanog udara. Župan Komadina odmah je kontaktirao agenciju, brodara i osiguravajuću kuću. Agencija im je odbila vratiti novac ili ponuditi zamjensko putovanje “jer nisu ugovorili osiguranje od otkaza putovanja”.

“Nismo uplatili krstarenje da na njega ne idemo već da odemo. Svake godine supruga nam organizira neko zajedničko putovanje. Bilo je tako i 2018. Trebao je to biti naš prvi put kruzerom. Ako je ikome žao što je put otkazan, onda je to nama.

Supruga je jedva ostala živa. Pozlilo joj je u dvorištu kuće. Ugradili su joj stent u zadnji čas, a srce nikad više neće biti isto. Ostalo je načeto sa smanjenim funkcijama. Tog dana, nakon što je hospitalizirana, mailom sam obavijestio agenciju i otkazao putovanje, a kontaktirao sam i brodara te Croatia osiguranje čiju policu imamo.

Ne znam agencijske poslove osiguranja od rizika, ali smatram da agencija treba uvažiti ovakve stvari kad se dogode jer je u pitanju bila viša sila. Kad sam tražio povrat novca ili barem zamjensko putovanje nakon što se supruga oporavi, odbili su me.

I zato smo podnijeli tužbu koja je prvi put rezultirala presudom u korist agencije, no žalili smo se i pozvali na Zakon o obveznim odnosima pa je ponovljen postupak te je presuđeno da nam novac uplaćen u cijelosti moraju vratiti, ispričao je Zlatko Komadina za Jutarnji list.

Foto: Denis Cerić/Hina