Je li klasičnoj školi odzvonilo: Evo kako će naša djeca pohađati nastavu

Je li klasičnoj školi odzvonilo: Evo kako će naša djeca pohađati nastavu

Napokon je službeno i nema nagađanja: svi 7. rujna sjedaju u školske klupe. Zna se i kako. Maske neće nositi učenici nižih razreda osnovne škole, ali studenti hoće.  Što će biti s onima viših razreda i srednjoškolcima tek se odlučuje. U hodu će se rješavati problemi koje Radna skupina nije predvidjela, a u planu im je izraditi hodogram za sve vrste škola i sve vrste mogućih problema. Pitanje je samo imaju li dovoljno vremena jer danas i sami priznaju da sve odgovore nemaju.

Nastava će početi u školskim klupama, a sigurno je da će se kombinirati s onom online. U zagrebačkim školama pogođenim potresom, a koje će raditi u dvije smjene sat će biti kraći pet minuta za dezinfekciju između smjena. 26 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola je to zatražilo i dobilo. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu podržavaju povratak u škole – jer su i mjesto socijalizacije.

Sve mjere Radna skupina će donijeti do 31. kolovoza – tjedan dana prije početka školske godine. No, i dalje je puno nepoznanica. Za RTL Danas o svemu je govorila Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica radne skupine za početak školske godine od koje smo doznali detalje koji čekaju učenike, roditelje i nastavnike.

Sastanak je danas trajao četiri sata i moram reći bio je izuzetno konstruktivan i jako puno prijedloga je raspravljeno i rečeno. Puno je izazova koje imamo u školi.

Sa strane HZJZ nije kasno, mi na tome radimo od travnja, ako ne i prije toga. Mi smo već puno preporuka izradili zajedno s ministarstvom znanosti i obrazovanja i i drugim akterima tako da smo već puno toga pripremili. Ovo je samo nastavak aktivnosti od proljeća i pitanje je kretanje djece od 5. do 8. razreda.

Jeste li danas pronašli odgovor za učenike viših razreda osnovne i srednju školu. Hoće li nositi maske?

To je pitanje na koje ćemo zadnje dati konkretni odgovor, imat ćemo još sastanke i poslušati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Ono što znamo jest da za mlađe učenike i vrtićku dob ne preporučujemo maske, jer ih ne mogu pravilno nositi, a nepravilno nošenje ima više štete nego koristi. Za studente je preporuka da nose maske, a za one između još ćemo razmotriti.

Imamo preporuke na kojima radimo i razmišljamo kako smanjiti kontakt jedne obrazovne grupe s drugom, to je primjerice pitanje ulaska i izlaska iz škole, odmora kao i odlazaka na toalet.

Rješenje su i različiti termini početka nastave. Moramo inzistirati da što manje jedna obrazovna grupa dođe u dodir s drugom jer to je ključ prevencije, jer ako netko i bude pozitivan broj osoba će time biti što manji.

Što trebaju roditelji ako se ispostavi da je njihovo dijete pozitivno – tko sve ide u samoizolaciju, testiranje?

U slučaju da je neki učenik pozitivan, to je nešto što preuzima epidemiološka služba koja radi izvid u školi i određuje tko mora u izolaciju. Naravno, svi zaraženi, od učenika do nastavnika, moraju to javiti školi, a ravnatelj nakon toga javlja nadležnom epidemiologu.

Foto: Hina