Njemački tabloid Bild priprema teren za stavljanje Hrvatske na crnu listu: Evo što je napisao o koroni na Jadranu

Njemački tabloid Bild  priprema teren za stavljanje Hrvatske na crnu listu: Evo što je napisao o koroni na Jadranu

“Za donošenje odluke mjerodavni su stvarni trendovi, a ne trenutačna slika”, priopćili su iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u pogledu uvođenja mjera protiv širenja korone za ljude koji dolaze iz Hrvatske. Tu izjavu prenosi ugledni list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena koji zaključuje: „Njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima”, javlja DW.

SZ u tekstu naziva „Kad party-tigar riče” podsjeća na slučajeve njemačkih pretežito mladih turista, koji su očito s odmora u Hrvatskoj kući donijeli i koronavirus. No naglašava da su oni uglavnom boravili u mjestima poznatima po noćnom životu.

“Hrvatska se sa svojim bezbrojnim otočićima u Jadranskom moru u stvari čini idealnom za izbjegavanje masa i sklanjanje od virusa. Apartmani su rašireniji nego veliki hoteli. Ona je prije poznata kao raj za kampere i jedriličare nego kao destinacija za partyje”, piše u tom njemačkom listu.

Ističu činjenicu da je Hrvatska imala izuzetno mali broj zaraženih prije otvaranja granica te da je za turiste, kako bi im olakšala ulazak u zemlju, organizirala registraciju putem Interneta.

Spomenuli su i izjavu Alemke Markotić koja ističe da je situacija pod kontrolom te da je hrvatsko zdravstvo dobro pripremljeno.

Za razliku od SZ-a njemački list Bild situaciju u Hrvatskoj smatra zabrinjavajućom jer u svom internetskom izdanju pišu: “Kako dugo ćemo još moći provoditi odmor u Hrvatskoj?”

U članku u prvom redu pišu informacije za potencijalne njemačke turiste o stanju i propisima u Hrvatskoj, ali isto kao i SZ navodi da je povećan broj novih zaraza registriran u splitskoj i zagrebačkoj regiji te da se zaraze najviše šire na zabavama i noćnim klubovima.

No, ističe da je splitsko područje s prosječnih 46,45 novih slučajeva dnevno u zadnjih sedam dana skoro dostiglo granicu od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

Isto tako list podsjeća da „kao rizična područja važe ona u kojima se sedam dana za redom izbroji više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovništva”.

Navodi se i da je u Hrvatskoj prosječna starosna dob zaraženih 34 godine.

Foto: Hina