Veliki poraz ministrice turizma Brnjac: Austrija i Slovenija nam uništavaju sezonu, a ona je nemoćna

Veliki poraz ministrice turizma Brnjac: Austrija i Slovenija nam uništavaju sezonu, a ona je  nemoćna

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto stavljanja cijele zemlje na epidemiološku crvenu listu, uvede tu mjeru samo za određene dijelove Hrvatske. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je večeras u HRT-ovoj Temi dana kako očekuju da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje.

Svi povratnici s godišnjih odmora moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus, ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober poslijepodne se na Twitteru osvrnuo na povratnike iz Hrvatske. Napisao je: “Samo nekoliko činjenica: u posljednjih osam dana čak 262 putnika koji su se vratili iz Hrvatske pozitivni su na koronavirus. Prosječna dob je 23 i pol godine. Više od dvije trećine zaraženih su muškarci. Saberite se i preuzmite odgovornost.”

U isto vrijeme Slovenija razmišlja o uvođenju karantene ovog vikenda za sve povratnike iz Hrvatske.

– Odluku ćemo donijeti u četvrtak navečer. Ljudi moraju imati dovoljno vremena. Ali prije početka sljedećeg tjedna realno je očekivati da će taj rok isteći. Hoće li taj rok biti u noći sa subote na nedjelju ili s nedjelje na ponedjeljak, u ovom trenutku ne mogu reći, rekao je Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je večeras u HRT-ovoj Temi dana da ništa nije prepušteno slučaju te da redovito razmjenjuju informacije i kontaktiraju sa slovenskim kolegama, daju im transparentne podatke o brojkama po županijama, kako bi mogli vidjeti da nisu sve županije u istoj situaciji, odnosno da ih samo dvije imaju porast broja oboljelih.

– Očekujemo da uzmu u obzir kakvo je stanje po županijama jer to su relevantni podaci i oni su upoznati s tim, rekla je Brnjac.

– Mislim da bi se mogla takva nekakva odluka s njihove strane i očekivati, dodala je.

Što se Austrije tiče, kaže, lista se revidira i mijenja se otprilike svaka dva tjedna.

– S obzirom na nove mjere Stožera očekujemo da bi i Austrija isto mogla promijeniti svoje mišljenje vezano uz Hrvatsku, rekla je Brnjac.

Na pitanje hoće li Hrvatska uzvratiti istim mjerama poručila je da ne bi govorila o reciprocitetima.

Brnjac je rekla i da ima informaciju da u hotelima nema niti jednog zabilježenog oboljelog jer se svi pridržavaju strogih epidemioloških mjera. Također je rekla da je broj turista oboljelih u Hrvatskoj zanemariv.

Ministrica je rekla da nam je pomoglo što smo autodestinacija, ali je istaknula i da Dubrovačko-neretvanska županija u kolovozu bilježi sve bolje rezultate, dodavši da posebno vesele dobre najave aviokompanija za rujan i listopad.

Što se sportskih natjecanja tiče, ona će se sigurno održavati, ali Stožer je donio određene mjere – trećina gledatelja smije biti na tribinama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a HNL je sam odlučio da neće imati gledatelja, rekla je Brnjac.

Foto: Hina