Prva dama objasnila zašto se rukuje: Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens

Prva dama objasnila zašto se rukuje: Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens

Svi posljednjih dana pričaju o sendvičima prve dame Sanje Musić Milanović. To naravno nisu njezini sendviči, niti je ona pisala recepte, to su sendviči kakve školarcima predlaže projekt Živjeti zdravo, kojem je ona na čelu.

Ima ih 10, sendviče se predlaže raditi s integralnim kruhom, purećom salamom, tunjevinom, slanutkom, zrnatim sirom. A sve da bi se hrvatska djeca, koja su među najdebljima u Europi, kojih 80% ne jede povrće a 66% voće, hranila malo bolje nego buhtlama, pizzom, paštetom i čokoladom.

To što su sendviči zdravi ne znači da su skupi, neki koštaju 5, neki 10 kuna, a 20-ak su oni koji sadrže svježu ribu ili meso.

O ovoj temi u RTL Direktu  govorila je Sanja Musić Milanović koja ipak nije osobno slagala ove sendviče.

“Nažalost, nisam, s obzirom kako su dobri, rado bi ih prisvojila. Ali ne… Ja se kao liječnica i znanstvenica bavim istraživanjem odrednica prekomjerne težine. Za hranu i prehranu je potrebna kompetencija koju liječnici nemaju u toj mjeri”, kazala je.

Ali, da novine nisu pisale da su sendviči njeni, vjerojatno ih nitko nikad ne bi ni spomenuo.

“Ja sam probala s kajganom, oduševio me. Pitala sam se zašto to nikad nisam napravila. To je visokoproteinski sendvić, vrlo financijski povoljan. Ideja sendvića je pomoći primarno djeci u srednjoj školi, ali i osnovnoškolcima. Recimo, samo 36 posto škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima kuhinju. Ideja je bila – idemo napraviti nešto veselo, šareno, što možete napraviti od onoga što vam ostane doma. I da je dobar i izbalansiran obrok”, istaknula je.

Što ne valja s prehranom djece u Hrvatskoj? Nešto svakako ne valja, obzirom da smo u vrhu Europe po broju djece koja imaju problem s debljinom…

“Mi imamo ozbiljan problem prekomjerne debljine. 2015. je bilo 35 posto djece s prekomjernom debljinom, najnoviji rezultati pokazuju da smo tu negdje. Dječaci su nam na Mediteranu najdeblji. U svim zemljama su dječaci značajnije deblji od djevojčica. Ta mediteranska prehrana ne funkcionira kod dječaka, ne hrane se tako. Najveći izbor kalorija su razno razne grickalice i sokovi. Piju puno zaslađenih sokova”, istaknula je Musić Milanović.

Što onda s automatima u školama?

“Da ste me to pitali prije 15 godina ja bi vjerojatno rekla da. Ja mislim da ih treba iskoristiti i zamijeniti paletu proizvoda”, istaknula je i potom prokomentirala činjenicu da čak 68% muškaraca u Hrvatskoj ima problem s debljinom.

“Mi smo prvaci Europe, naši muškarci su najdeblji u Europi. U dobi od 25 do 34 godina je prosječan opseg struka je 105,7, a 94 se smatra prihvatljivo”, istaknula je.

A potom je komentirala supruga Zorana Milanovića koji se u vrijeme koronavirusa normalno rukuje.

“Ja se isto rukujem. Kao i većina ljudi, mi smo također usvojili osnovne higijenske navike, peremo ruke. Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens”, kaže, a na pitanje nosi li masku kazala je da nosi tamo gdje je obvezna.

Svim ovim temama kojima se bavi, u Americi se bavila Michelle Obama. Djecom, prehranom, debljinom. Ali ona je itekako prepoznata kao lice feminizma u Americi. Je li seksizam i šovinizam u Hrvatskoj nešto čime se planira baviti, bilo je slijedeće pitanje.

“Prva dama Amerike, to je formalno-pravno rješeno, to je radno mjesto, ona ima podršku. I najčešće rade poslove koji su usklađeni s mojim profesionalnim poslom. U Europi nije tako. To kod nas ne postoji, mi nemamo support. Ja isto imam neka očekivanja od sebe. Radim djelomice posao koji bi bio tipičan za prvu damu. Da, ja sam već rekla da ću se boriti za prava žena i ja to stvarno želim od srca raditi. Ja vam želim živjeti u Hrvatskoj koja će biti zemlja u kojoj neće biti diskriminacije, pa i one pozitivne diskriminacije, kao što je ženska kvota za Sabor. Da imamo zdravo društvo, da se ne dijelimo na muškarce i žene”, poručila je.

Na pitanje je li to osjetila i na svojoj koži, kazala je:

“Jesam. I to ne malo puta. Treba se baviti sadržajom a ne formom. Kod žena u politici se često prelazi sa sadržaja na formu, kako su obučene, da budem preciznija. Zadnji put mi se to dogodilo u Kninu, kad sam došla predstaviti istraživanje o debljini. Međutim, cipele su zasjenile te rezultate. I ja se od lipnja pitam zašto, što nam to dobro čini”, rekla je na kraju Sanja Musić Milanović u RTL Direktu.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments