Karolina Vidović Krišto najavila borbu za istinu: Komunisti su krivotvorili povijest Drugog svjetskog rata

Karolina Vidović Krišto najavila borbu za istinu: Komunisti su krivotvorili povijest  Drugog svjetskog rata

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto gostovala je u subotu u Stuttgartu gdje je predstavila „Zakladu za hrvatsku povijest“ kojom se stipendiraju znanstvena istraživanja, znanstveni projekti i znanstvene publikacije o novijoj Hrvatskoj povijesti.

Kako stoji u priopćenju sa skupa u Stuttgartu, zastupnica Vidović Krišto je kazala kako „o Prvom svjetskom ratu ne znamo gotovo ništa jer se u bivšoj totalitarnoj državi nisu smjeli istraživati njegovi uzroci i stvarne činjenice, a povijest Drugog svjetskog rata krivotvorena je od tih istih bivših vlasti”, javlja Fenix magazin.

-O obrambenom Domovisnkom ratu, kojem smo svjedoci, čiji smo suvremenici, danas, pred našim očima, ponovno se nameću neistine, povijesne manipulacije i izvrtanje činjenica. Jedini način da se ove pogubne pojavnosti po hrvatski identitet i po hrvatsku državnost isprave i za ubuduće spriječe jest znanstveno utemeljeno objavljivanje istine. Hrvatske vlasti, nažalost, ne potiču ovakvo stvaralaštvo, štoviše, stječe se dojam da potiču zadržavanje komunističkih laži i širenje neistina o obrambenom Domovinskom ratu, kazala je Vidović Krišto.

Ona je također istaknula kako „sveučilišni profesori ne animiraju studente i doktorante povijesti da obrađuju ova ključna razdoblja hrvatske povijesti, a udruge i pojedinci koji žele povijesnim projektima rasvijetliti istinu, mukotrpno se i nedovoljno organizirano bore za donacije. Upravo zato postoji Zaklada za hrvatsku povijest, rekla je Vidović Krišto.

Hrvatska saborska zastupnica je govoreći  o Zakladi za hrvatsku povijest istaknula kako je ona  „namijenjena organiziranom i sustavnom stipendiranju znanstvenih istraživanja i znanstvenih projekata novije hrvatske povijesti, čime će se stati na kraj blaćenju hrvatske nacije i države temeljenom na povijesnim lažima”. Pritom je naglasila kako “laž živi u mraku, a dovoljna je kap istine da se rastopi brdo laži“.

Vidović Krišto je poručila „kako je vrijeme da ubrzamo procese i omogućimo sadašnjim i budućim povjesničarima sustavno istraživanje istine na dobrobit hrvatske današnjice i budućnosti“, navodi se u poslanom priopćenju skupa iz Stuttgarta.

Foto: Edvard Šušak/Hina