Zašto ministar Malenica negira da je došlo do ovršnog tsunamija?

Zašto ministar Malenica negira da je došlo do ovršnog tsunamija?

Sarajko Baksa, iz Udruge blokiranih, u emisiji U mreži Prvog rekao kako je jučer počeo plimni val ovrha koji će pokositi ovo osiromašeno društvo.

Vinka Ilak, savjetnica uprave FINA-e, naglasila je da su ovrhe samo nastavak onoga gdje su stali 18. travnja.

– Ono što nas raduje je da je ukupan broj ovrha koje smo zaprimili u razdoblju zastoja gotovo upola manji nego u istom razdoblju prošle godine, rekla je.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako je Ministarstvo u zadnjim mjesecima imalo intenzivne razgovore sa svim dionicima ovršnog postupka i uložilo se napor da se izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, ali i  razgovorima s javnim bilježnicima učini sve kako ne bi nastao ovršni val. Izmjene i dopune donijet će se za mjesec dana.

– Dogovorili smo da ovrhe idu u tri vala, a to su 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja, rekao je i dodao kako se trenutačno nalazimo u situaciji „novo normalno” kada se nastavljaju gospodarske aktivnosti i Vlada je osigurala više od 6 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta te će se danas prezentirati nove mjere.

Naglasio je kako se ide u tom smjeru da se sačuvaju radna mjesta kako bi ljudi imali osiguranu egzistenciju te kako bi mogli podmirivati svoje obaveze.

– U Ovršni zakon smo stavili socijalne komponente, a to je obavijest koju javni bilježnik šalje dužniku, čitav postupak će biti od 400-600 kuna jeftiniji, podižemo granicu za ovrhu na nekretnini s 20 na 40 tisuća kuna, nema deložacija u zimskim mjesecima, a božićnica, uskrsnica i regres neće se ovršivati, rekao je ministar.

Premijer je jučer ostavio mogućnost novog moratorija na ovrhe. Malenica je rekao kako je ovo odgovorna Vlada koja prati razvoj situacije i ako bude potrebno ponovno ćemo reagirati na ovrhe.

Baksa je kazao kako podržava premijerovu najavu mogućeg novog moratorija na ovrhe.

Statistika FINE govori kako više od pola blokada otpada na dugove prema bankama. Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka je rekao kako se ne očekuje da su nove ovrhe kod banaka velike.

– Proglašenjem moratorija je zaustavljena otplata kredita i drugih financijskih obaveza za 35 tisuća stanovnika. Ne očekujemo da će u ovom trenutku biti puno novih ovrha, zato što je većina stanovnika iskoristilo moratorij kako bi restrukturirali svoje financijske obaveze, naglasio je.

Foto: HRT