Shvatio da je pretjerao: Sada ministar Medved tvrdi da nikada nije tražio istragu zastupnika

Shvatio da je pretjerao: Sada ministar Medved tvrdi da nikada nije tražio istragu zastupnika

Ministar branitelja Tomo Medved je komentirao napad na Banske dvore. Naglasio je da se radi o izrazito opasnom činu “gdje mladi čovjek dolazi na Trg svetog Marka, puca po hrvatskim policajcima, s očitom namjerom da uđe u hrvatsku Vladu”.

– Pozivam nadležna tijela da utvrde sve motive koji su ga naveli na počinjenje ovog čina, ali da uzmu u obzir sve druge okolnosti i prijetnje kojima smo, nažalost, svjedočili u javnom prostoru, posebice na društvenim mrežama. Kako prije počinjenja ovog čina, tako i nakon, dodao je.

Dio medija izvještavao je da je ministar Medved tražilo istragu i nekih saborskih zastupnika kako bi se utvrdilo koliko su mogli pomoći takvom ozračju. Zbog toga je zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović javno upitao hoće li biti uhićen.

Medved je rekao da on ne provodi istragu niti ima pravo pozivati na istragu protiv bilo koga, dodaje da je to izvučeno iz konteksta njegovih prijašnjih izjava. Pojasnio je da je pozivao sve da se suzdrže od retorike koja pridonosi radikalizaciji društva, a obveza svih koji obavljaju javne dužnosti jest usmjeriti se na izgradnju društva tolerancije, javlja HRT.

– Što se tiče istrage, sve službe provode svoje zakonom propisane radnje s ciljem rasvjetljivanja motiva počinjenja tog kaznenog djela, dodao je.

O sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

Osvrnuo se i na Milanovićeve riječi da je spreman sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali bez dijela ministara u Vladi. Medved kaže kako je zaključeno da za to nema potrebe.

– U konačnici, mogu svjedočiti da sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti odgovorno i ozbiljno odrađuju svoj dio posla. Ovog trenutka nema potrebe za tom sjednicom, dodao je.

U petak će se, objasnio je, održati redoviti sastanak Vijeća na kojemu sve sastavnice redovito izvještavaju o stanju i iznose prijedloge.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina