Liječnik i SDP-ovac Saša Srića prozvao Milanovića zbog relativizacije pandemije: Smiješna je usporedba korone s hongkonškom gripom

Liječnik i SDP-ovac Saša Srića prozvao Milanovića zbog relativizacije pandemije: Smiješna je usporedba korone s hongkonškom gripom

Pulmolog i i SDP-ovac  Saša Srića gostovao je u Novom danu.

Srića je imao pozitivan nalaz na covid-19. “Preporuke su išle čitavo vrijeme u zadnja dva mjeseca u smjeru smanjenja samoizolacije, ja sam se, kako bih umirio sve nevjerne Tome, testirao jučer u HZJZ-u i negativan sam”, rekao je Srića.

Ovaj pulmolog smatra da ni zdravstveni radnici, koji imaju pozitivan nalaz na koronavirus, ne bi trebali raditi dok ne istekne 10 dana samoizolacije. “Dok se ne odradi 10 dana, neovisno što je izraziti manjak zdravstvenog kadra, kontraindicirano je da bilo tko od zdravstvenih djelatnika može raditi”, rekao je Srića.

Stanje u ovom trenutku jest zabrinjavajuće, ali nije kritično, istaknuo je liječnik. “Podatak od 20 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih u Zagrebu nešto je što nas treba početi brinuti. U pozitivnom tonu i intenciji pokušava se na pozitivan način ići u mjere koje će spasiti hrvatsko zdravstvo i ja imam povjerenje u Stožer da će to i napraviti. Naravno da se pokušava balansirati između zdravlja i ekonomije, ali mislim da bi pretjerana liberalizacija mogla dovesti do situacije koja bi mogla postati alarmantna”, rekao je Srića.

Podsjetio je da je Slovenija uvela policijski sat, kao i da se u Irskoj i Velikoj Britaniji uvode strože mjere. “Ako brojka bude išla na 1.500 do 2.000 dnevno zaraženih, moglo bi se dogoditi da do kraja tekućeg mjeseca imamo preko 18.000 zaraženih, što bi moglo značiti više od 600 hospitalizranih dnevno, što bi moglo dovesti do problema u zdravstvenom sustavu”, rekao je Srića, dodavši da opcija lockdowna i policijskog sata nije na stolu u Hrvatskoj, ali je pozvao ljude na odgovornost i poštivanje mjera.

Prozvao Milanovića zbog hongkonške gripe

“Ako netko bude kriv za probleme u zdravstvenom sustavu, to neće biti stožer, nego ljudi koji ne poštuju, kao i politika koja relativizira infekciju. Ovo što kaže predsjednik Milanović, relativizacija infekcije koronavirusom i usporedbe s hongkonškom gripom su smiješne i neka ih prepusti stručnjacima”, rekao je Srića.

Smatra da bi bila bolja opcija da jedna bolnica, u ovom slučaju KB Dubrava, postane centar za covid, jer se na taj način može spriječiti transmisija virusa u drugim ustanovama.

“Apeliramo na to da se zdravstvene radnike češće testira. Nema jedinstvene kliničke slike, redovita testiranja, redovito praćenje simptoma, to je nešto što bi moglo u određenoj mjeri prevenirati broj zaraženih u zdravstvenom sustavu”, rekao je Srića.

Obustava lijekova za bolnice

Brine ga najava obustave isporuke lijekova veledrogerija prema bolnicama. “Apeliram i na jednu i na drugu stranu da dođe do dogovora, kako bi sustav nastavio funkcionirati”, rekao je Srića.

Hladne operacije, u kojima nije ugrožen život pacijenata, eskalira li situacija, bit će odgođene. “Uvjeren sam da će onkološki pacijenti i dalje imati svu potrebnu njegu”, kazao je.

Što se tiče restriktivnih mjera, Srića smatra da se, da Hrvatska na proljeće nije uvela vrlo stroge restriktivne mjere, ne bi mogao izbjeći scenarij Bergama, dodavši da se sadašnjom liberalizacijom nastoji pozvati građane na osobnu odgovornost.

Foto: Edvard Šušak/Hina