Ladislav Ilčić: Zašto političari “ulažu” u GONG i Novosti, a ne u školovanje djece

Ladislav Ilčić: Zašto političari “ulažu” u GONG i Novosti, a ne u školovanje djece

Ladislav Ilčić objavio je novi vlog u svojoj seriji pod nazivom „Lacekov pogled“.  Kritizirao je gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka koji nije osigurao besplatne udžbenike varaždinskoj djeci. Sadržaj vloga prenosimo u cijelosti.
“Jesu li, kao što mnogi ljudi kažu, svi političari isti?
Supruga i ja imamo ove godine dva srednjoškolca i obojici trebamo kupiti sve nove udžbenike. Jedan komplet košta točno 2.000 kuna. Znači, za nas je to 4.000 kuna plus, naravno, bilježnice i ostalo za drugu djecu.
Znam da neki roditelji u Hrvatskoj ne trebaju to plaćati jer im gradovi odnosno općine financiraju taj trošak, ali je mnogim roditeljima u Hrvatskoj ovaj početak školske godine poprilično financijski zahtjevan.
Govorim o tome upravo zato što o tome odlučuju političari. Oni odlučuju o tome hoće li novac, i to zajednički novac svih nas poreznih obveznika, ulagati u obitelj, djecu i budućnost ili će ulagati u Novosti, u Srpsko narodno vijeće, u GONG, Cesi, Mirovne studije i u uhljebljivanje svojih stranačkih članova.
Kad sam bio ovdje u Gradskom vijeću, uspio sam se izboriti da Varaždinci dobiju besplatne udžbenike, ali samo za osnovnu školu. SDP i HNS su me pokušali tada sabotirati ali nisu se usudili to učiniti javno, tako da smo uspjeli to pogurati. Međutim, nisu dozvolili financiranje udžbenika za srednjoškolce jer to jednostavno nije išlo u njihovu birokratsku glavu. Oni su naime rekli da Grad nije osnivač srednjih škola i nisu shvatili da mi ne financiramo udžbenike školama nego upravo učenicima koji imaju prebivalište na području grada Varaždina. Sa novim gradonačelnikom je ista stvar – i dalje ne financiraju te srednjoškolske udžbenike.
No, preživjet ćemo mi to jer želimo ulagati u našu djecu. Mi ćemo, kao roditelji ulagati u njihovo školovanje.
No, ovo govorim samo zbog jedne stvari – nisu svi političari isti”, ističe Ilčić.

Foto: Daniel Kasap/Hina