Zašto Teleskop ne podržava akciju HND-a: Legitimna i argumentirana kritika se ne smije zabraniti ni na sekundu

Zašto Teleskop ne podržava akciju HND-a: Legitimna i argumentirana kritika se ne smije zabraniti ni na sekundu
Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo danas organizira akciju #zajednobezmržnje, kojom želi upozoriti na “rastući govor mržnje u internetskom prostoru”.  Neki portali su se priključili akciji  kojom će se  u periodu od 11 do 13 sati simbolično onemogućiti komentiranje ispod svih članaka i drugih sadržaja.

“Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem.

Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, navode u najavi današnje akcije HND i SNH.

Teleskop podržava borbu  protiv  govora mržnje i snažno osuđuje svako nasilje, no nije nam jasno zašto HND i SNH idu u borbu protiv neprihvatljivih pojava tako što će zabraniti i normalne komentare. Portal Teleskop neće podržati današnju akciju jer načelno smatramo da se zabranama ne mogu rješavati ovako ozbiljna i kompleksna društvena pitanja. Osim toga, povijesno iskustvo nas uči da se borba protiv  toksičnih pojava može vrlo lako pretvoriti u borbu protiv argumentirane rasprave i legitimne kritike.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina