Liječnik poručio ministru Berošu: I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad

Liječnik poručio ministru Berošu: I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad

Leonardo Bressan, liječnik primarne zdravstvene zaštite iz Rijeke, javio se u Novi dan gdje je iznio probleme obiteljskih liječnika i odgovorio ministru zdravstva Viliju Berošu koji ih proziva da bi trebali pojačati opseg i dinamiku posla.

Riječki epidemiolozi šute, rade, trude se. Opterećeni su, ali ne plaču okolo po medijima, rekao je riječki liječnik Leonardo Bressan za N1 komentirajući dio epidemiologa koji je izrazio nezadovoljstvo zbog opterećenja u radu.

Reagirao je na priopćenje Ministarstva zdravstva koje je prozvalo obiteljske liječnike nakon što se dio pacijenata požalio na njihovu nedostupnost:

“Reakcija ministra zdravstva je neprimjerena i nezabilježena u medijskom prostoru u zadnjih nekoliko godina što pokazuje njegovu nervozu i sve težu kontrolu nove situacije. Dostupni smo koliko možemo biti jer imamo sve više zadataka i obaveza prema drugim sustavima, i normalno je da će biti sve manja ili teža naša dostupnost, pogotovo sad u vrijeme novog vala pandemije uz početak sezone cijepljenja protiv gripe.”

Na prozivke da liječnici moraju izvršavati obaveze te kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavijestiti njihove kontakte, Bressan odgovara:

“Očito obiteljski liječnici jedini u sustavu mogu sve, ali imamo prepreku koja je nesavladiva, a to su vremenski normativi. Problem je kada? Što se tiče lošeg rada, moram svakoga demantirati, pripremamo i službene podatke. Izvukao sam za moju ordinaciju podatke od izbijanja epidemije, od ožujka do danas ordinaciju je kontaktiralo preko 15.000 pacijenata, javili smo na 3.554 telefonskih poziva sestra i ja, evidentirali smo i odgovorili na 2.868 mailova. Od svih tih primljenih pacijenata na pregled, dakle od 15.000, uputio sam na daljnju obradu samo 944 pacijenta što je samo 6 posto. Ti podaci u prosjeku vrijede za bilo kojeg obiteljskog liječnika u Hrvatskoj. Ne znam što bi se desilo s bolnicama da im umjesto 6 prepustimo 10 posto”, smatra riječki liječnik.

“Možemo preuzeti što god netko zamisli, ali svaki daljnji korak u opterećenju vodi sve manjoj dostupnosti. Bolnice su se zatvorile, mi čuvamo ljestve bolničkom sustavu, zadržavamo 93% pacijenata na našoj razini da se masa ljudi ne slije u bolnice, ali to očito nije dodovljno. I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad, moram brinuti o pacijentima.”

“Bojim se da se zdravstveni sustav već počeo urušavati neodgovornim postupanjem u Vladi. Mislim da smo na pragu toga da odemo u Honduras”, zaključio je.