Zašto ljevičarka Katarina Peović podržava jednu najavu Plenkovićeve Vlade: Mi smo taoci veledrogerija

Zašto ljevičarka Katarina Peović podržava jednu najavu Plenkovićeve Vlade: Mi smo taoci veledrogerija

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u petak je pozdravila najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije kako se ne bi ponovno dovodili u talačke situacije da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenucima krize.

“Pozdravljamo najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije. Prvi razlog je situacija u kojoj se ne možemo dovesti u talačku situaciju da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenutku krize”, rekla je Peović na konferenciji za medije na Trgu sv. Marka govoreći o sadašnjoj situaciji vezanoj uz veledrogerije.

Napominjući kako je točno da veledrogerije ne određuju cijene lijekova već se one određuju pravilnicima, upozorila je i da su ti pravilnici omogućili da marže budu i do 8,5 posto više od cijene lijekova. Uz to, referentna cijena lijeka se određuje prema prosječnoj cijeni lijeka u referentnim zemljama (Slovenija, Češka, Italija i Francuska) i koje su razvijenije od Hrvatske. Peović je kazala i da lijekovi poskupljuju zbog kašnjenja naplate, a što je ugrađeno u cijenu lijeka.

Pozvala je i da se kupuju lijekovi koji su domaće proizvodnje jer se ne možemo dovesti u situaciju da nam nedostaje nekih lijekova. Istaknula je da je potrebno naći novce, ne samo za financiranje domaće proizvodnje lijekova, već i za osnivanje državne veledrogerije za čije bi se osnivanje sredstva mogla naći korištenjem europskih sredstava, povoljnih linija HABOR-a te prestankom financiranja iz državnog proračuna Crkve i nabavke vojnih aviona.

Peović je na upit koliko su najavu vlade o osnivanju državne veledrogerije shvatili ozbiljno, izrazila bojazan da će to biti “potpuno fingirani sukob” između države i veledrogerija, a koje jako dobro surađuju.

Zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini DavidBilić rekao i kako ovo nije prva takva situacija jer svako malo veledrogerije ucjenjuju da će obustaviti opskrbu bolnica lijekovima, a nakon te “drame” se uvijek naplate. Smatra i potpuno smiješnim priče po medijima predstavnika multinacionalnih i multimilionskih kompanija kao da da će sutra ostati gladni i da su oni žrtve o uvom slučaju.

Napominjući kako je osam godina radio u bolnicama, član Radničke fronte i neurolog AntonGlasnović rekao je bolnice ne mogu biti gubitaši jer one troše sredstva na zdravlje ljudi.

“Smisao bolnice i zdravstvenog sustava je da liječe ljude, a ne da profitira”, smatra.

Upitana hoće li Radnička fronta sa SDP-om i okupljenom lijevicom izaći na izbore za Zagreb, Peović je izrazila sumnju da će biti u koaliciji sa SDP-om, jer kritiziraju njihove ekonomske politike koje se, smatra, ni po čemu ne razlikuju od politika HDZ-a. Navodeći kako će se u Rijeci kandidirati za gradonačelnicu, upozorila je da je taj grad u zadnjih 30 godina imao najveći pad standarda u Hrvatskoj, a za što je kriv SDP.

Foto Edvard Šušak/Hina