Je li napad u Beču izvršio islamistički “vuk samotnjak”?

Je li napad u Beču izvršio islamistički “vuk samotnjak”?

Trenutačno nema nikakvih indicija da je u terorističkom napadu u ponedjeljak navečer u središtu Beča bilo više napadača, kazao je u utorak na konferenciji za medije austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Unatoč tome ministar nije smanjio stupanj opasnosti zbog koje su angažirane sigurnosne snage te je kazao da će one i dalje ostati na najvišem stupnju opreza dok istražitelji ne dođu do konačne potvrde da je radikalni islamistički napadač djelovao sam.

Dvadesetogodišnjeg napadača policija je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati po ljudima u gradskoj jezgri ubivši pritom četvero i ranivši 22 ljudi, kazao je Nehammer, javlja RTL.

Napad je počeo oko 20 sati po lokalnom vremenu, a na poprište su pozvani policijski specijalci koji su u roku od devet minuta neutralizirali napadača ubivši ga, kazao je ministar.

Da nije bilo tako brze intervencije incident je mogao završiti s još gorim posljedicama, rekao je Nehammer.

U međuvremenu je gradonačelnik Beča Michael Luewig objavio da se troje ljudi nalazi u kritičnom stanju nakon sinoćnjeg ranjavanja, dok ih je jutros bilo sedam.

Od 24 ranjena koji su dovezeni u bečke bolnice jedna je osoba umrla, 10 ih je pušteno, a 13 se nalazi i dalje u bolnici, od kojih je troje u kritičnom stanju. Tako je broj ranjenih za jedan veći od dvadesetdvoje, koliko je ranije u svojoj izjavi naveo ministar unutarnjih poslova.

Brojni svjetski čelnici osudili u utorak teroristički napad s pretpostavljenom islamističkom pozadinom, počinjen sinoć u središtu Beča, a osude napada, u kojemu su ubijene četiri osobe, stižu i diljem muslimanskog svijeta.

Napadač je, po riječima austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera, bio simpatizer terorističke Islamske Države i osuđen zbog namjere odlaska u borbe u Siriji, a nakon izvedenog napada policija ga je ubila.

Teroristički napad osudili su brojni svjetski čelnici, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, američkog predsjednika Donalda Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Egipatska vrhovna vjerska institucija al-Azhar pozvala je međunarodnu zajednicu da se solidarno suprotstavi terorizmu te je “pozvala sve da se ujedine u širenju mira diljem svijeta i pobijanju nasilja i mržnje”.

“Ovaj napad pokazao je da terorizam i ekstremizam nemaju granica i moraju biti osuđeni, bez obzira iz kojih razloga počinjeni”,  kazao je za agenciju ISNA glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Okončanje islamofobije na Zapadu moglo bi dovesti i do okončanja terora, dodao je glasnogovornik.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo napad u Beču izrazivši “solidarnost s Austrijom u poduzimanju mjera potrebnih kako bi se očuvala sigurnost pred djelima terorizma, ekstremizma i nasilja svih vrsta”.

Foto: Christian Bruna/EPA/Hina