Stipo Mlinarić pita DORH: Je li Šeksova maksima identificirati, uhititi i transferirati rezervirana samo za hrvatske domoljube

Stipo Mlinarić pita DORH: Je li Šeksova maksima identificirati, uhititi i transferirati rezervirana samo za hrvatske domoljube

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić govorio je u Hrvatskom saboru o Vukovaru. Zastupnik Mlinarić na početku izlaganja posjetio je na natjecanje za pjesmu Eurovizije 1990. godine u Zagrebu, gdje je pobijedila je pjesma Tota Cotugnia: ‘Insieme’ (Zajedno: Ujedinjena Europa). Komentari svjetskih medija su bili – totalitarni komunizam je u temeljnoj fazi raspada, Europa se ujedinjuje, nastaje vrijeme dugog mira i blagostanja, tvrdi Mlinarić.

 “Nakon godinu dana komentatori BBC-a, ARD-a, CNN-a kad su komentirali ulazak srpskih postrojbi u Vukovar, koji su pjevali ‘Slobodane, pošalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate’, govorili su da je riječ o bestijama, te kako svijet može dopustiti ovakve zločine? Te iste srpske postrojbe su ubile novinara, oca našeg kolege Bojana, Sinišu Glavaševića, ali i kolegu Siniše Glavaševića, Branka Polovinu, koji je inače bio srpske narodnosti”, istaknuo je.

 Vukovar je bio šok za cijeli svijet, ali ne i za državno odvjetništvo RH, HDZ i SDSS

Mlinarić tvrdi kako je Vukovar je bio šok za cijeli svijet, ali ne i za državno odvjetništvo Republike Hrvatske, za koalicijskog partnera HDZ-a, vodeće ljude SDSS-a, koji su neki dan u Negoslavcima tražili da se NE istražuju zločini koji su počinjeni u Vukovaru.

 “Postavljam pitanje DORH-u, tko su ti ljudi koji pjevaju tu morbidnu pjesmu pri ulasku u Vukovar? Jesu li ih identificirali, govoreći Šeksovskim rječnikom, jesu li ih uhitili i transferirali? Ili je identificirati, uhititi i transferirati rezervirano samo za hrvatske domoljube?”, zapitao se Mlinarić.

 Zastupnik Domovinskog pokreta podsjetio je kako je u Vukovaru ubijeno 2.717 braće i sestara, muževa, supruga, hrvatskih kćeri i sinova, ali i 86-ero djece. 

“Jedan dječak je bio vičan ručnim radovima. I dan prije nego što je odveden na Ovčaru, sjedeći sa svojom majkom u podrumu, izrezbario je malog dupina. Njegova majka, koja danas živi u Rijeci, nakon dvadeset godina ga je identificirala na temelju tog dupina”, ukazao je Mlinarić te parafrazirao Franju Tuđmana i njegov govor iz 8. lipnja 1997. u Vukovaru: Na Vukovaru je izgrađena Hrvatska za vječnost. Tuđman je na tom skupu također rekao: Pobjednik koji ne zna praštati, sije klice novog razdora.

 “Ja ću danas dodati – zločinac koji se ne zna kajati zaziva nove sukobe. Dokle god ne budemo doživjeli scenu koju su doživjeli Poljaci od njemačkog kancelara Brandta, koji je 1972. na protokolarnom polaganju vijenaca u Varšavi nepredviđeno kleknuo i poklonio se”, mišljenja je Mlinarić.

“Dokle god srbijanska strana bude negirala zločine u Vukovaru, Škabrnji ili Srebrenici, ne mogu se steći uvjeti iskrene pomirbe”

 Na kraju obraćanja poručio je kako 18. studenog ide u Vukovar.

“18. idem u Vukovar. Jer sam Vukovarac i jer su tamo kosti mojih suboraca. Idem opet s gorčinom u grudima i u želucu, jer znam da pravda nije zadovoljena. Idem i s boli u grudima jer ću ondje opet gledati pojedine političare kako licemjerno odaju poštovanje, i tako dodatno vrijeđaju i žrtve i grad i hrvatski narod. Idem u boli, idem u muci, svake godine mi je sve teže i teže. Ali idem jer moram. I ne znam dokle”, zaključio je.

Foto: Admir Buljubašić/Hina