Utemeljiteljica Laudato televizije: Hrvatska je zemlja više stotina neistraženih masovnih grobnica

Utemeljiteljica Laudato televizije: Hrvatska je zemlja više stotina neistraženih masovnih grobnica

Utemeljiteljica i direktorica Laudato TV-a, Ksenija Abramović, izjavila je za portal  Generacija  o velikom broju masovnih grobnica koje nisu istražene.

Budući da ste Vi osobno producenti niza dokumentarnih filmova, što Va s nadahnjuje i čime se vodite kod odabira tema?

Kod odabira tema u većini filmova koje smo radili vodila nas je želja za prikazati povijesne događaje iz teške, stradalničke prošlosti hrvatskog naroda koja je tijekom desetljeća komunističkog režima branila govor stradalnika i svjedoka, kao i stručno istraživanje povijesnih arhiva i tema koje su govorile o progonu hrvatskih domoljuba i članova Crkve. To su sve teške individualne i kolektivne sudbine koje su doživjeli pripadnici većinskog hrvatskog naroda na Križnom putu i u poraću kada je izvršen etnocid i kulturocid generacija naših obitelji samo zato što su se izjašnjavali Hrvatima i vjernicima.

Želimo i moramo biti kroničari svoga vremena, svoje sadašnjosti i povijesti, jer to definira vjerodostojni put budućnosti, na način da se suočimo s posljedicama, da se moralno-pravno vrednuju strašni zločini tjelesnog i duhovnog masovnog ubijanja i stradanja hrvatskog naroda, čiji nalogodavci i izvršitelji do naših vremena nisu procesuirani.

Hrvatska je zemlja više stotina neistraženih masovnih grobnica. Na području Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine evidentirano je više od 1700 masovnih grobišta i stratišta, s tisućama neiskopanih, većinom kostiju Hrvata.

Dokumentarnim filmovima u produkciji LTV-a želimo prekinuti šutnju o počiniteljima, uzrocima, zločinima i posljedicama koje su zataškavane kroz desetljeća. Nismo se sasvim oporavili ni od valova političke emigracije iz Hrvatske, s obzirom na dijelove naše opustošene zemlje, a već nas je zadesio novi egzodus iz gospodarskih razloga koji ozbiljno narušava demografsku stabilnost naše domovine.

Našim filmovima i odabirom tema želimo doprinijeti buđenju savjesti u raznim sferama i strukturama našeg naroda, da se ispravno vrednuje hrvatska prošlost, da se spoznaju i uočavaju pogreške i nastoji ispraviti nepravda prema nevino stradalim Hrvatima. U svemu tome povezujemo stručnjake iz povijesnog, crkvenog, pravnog i vojnog područja, materijalne dokaze iz povijesnih izvora i arhiva te govor preživjelih svjedoka tragedija, kako bismo na cjeloviti način obradili određenu temu i bili u službi istine. Koliko god suočavanje s istinom bila teško, ono je potrebno, spasonosno i oslobađa. Mi smo narod mučenika i vjerujem da su upravo oni u zalogu slobode koju mi sada po žrtvi mnogih koji su nam prethodili, živimo.

Poslala je i poruku za kraj.

Dopustite mi na kraju, u kontekstu spomena mučenika, izraziti osobito poštovanje i sućut Gospićko – senjskoj biskupiji povodom smrti dragoga biskupa Mile Bogovića. Takvi pastiri i učitelji nam trebaju. Moram istaknuti da je upravo mons. Mile Bogović, za vrijeme izravnoga prijenosa mise iz Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, izrijekom spomenuo Laudato TV i potrebu da se pomogne naše djelovanje. Bilo je to u godini kada smo tek počeli s djelovanjem, pa želim zahvaliti za dobrotu plemenite duše dragoga biskupa Bogovića koji je to javno istaknuo i upravo u LTV-u, od samih početaka, kada su još mnogi sumnjali u nas ili bili po strani u podršci, mons. Bogović kao istaknuti erudit i povjesničar, u Laudato televiziji prepoznao je vrijednost koju treba podržati i da je to potreba naše Crkve i naroda.

Foto: Screenshot