Potresno svjedočanstvo poznate hrvatske glumice: Silovana sam puno prije nego što sam ušla u profesiju

Potresno svjedočanstvo  poznate hrvatske glumice: Silovana sam puno prije nego što sam ušla u profesiju

Ponukana objavama brojnih kolegica iz cijele regije, koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju i silovanjima u glumačkoj profesiji, glumica Dora Lipovčan objavila je potresno svjedočanstvo na Facebooku.

43-godišnja glumica u njemu je otkrila da je i sama prošla užas silovanja, koji se dogodio prije nego što je otišla u glumačke vode, ali ju je aktualna situacija potakla da o tome otvoreno progovori, javlja Slobodna Dalmacija.

“Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju, iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu, pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo…. al utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje…” – navela je Lipovčan.

U nastavku objave je napisala:

“U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora, možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme, koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene…

Jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima… toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva… nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija…

Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju… i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud… al sam bar progovorila… od tad mi duša malo manje krvari… ” – zaključila je glumica rođena u Berlinu, stalna članica ansambla HNK Zagreb, koja je duboko dirnula i potresla svoje pratitelje na Facebooku.

Svoje iskustvo sada je podijelila, između mnogih, i glumica Ankica Dobrić.

“Imala sam ja iskustvo s jednim profesorom i režiserom. Naravno, nudio se, nije bio agresivan, ali je pokušao. I onda, kad nije uspio, poslije toga kod njega niti sam više glumila niti išta” – ispričala je za Dnevnik Nove TV.

Nakon velikog interesa novinara Lipovčan se ponovno javila na Facebooku.

“Budući da me puno novinara zove, molim, primite na znanje: rekla sam sve što sam mislila na temu, s motivacijom da podržim lavinu koja se počela valjati jer mislim da je izuzetno važno da se institucije svugdje provjetre od predatora… Svaka daljnja izjava na temu je nepotrebna osobito budući da moja osobna priča ne spada u taj kontekst… Svim srcem podržavam pokret ali izjave i intervjue nećete dobiti jer ja nisam važna u ovoj priči, važne su sve žene koje su sad progovorile i osobito one koje će tek progovoriti… ono što sam objavila na svojoj facebook stranici, naravno, možete citirati ako mislite da je potrebno… hvala na razumijevanju”, napisala je Dora Lipovčan.

Na slici: Dora Lipovčan