Američki novinar: Sjeverni tok su raznijeli Amerikanci, a sve ja zapovjedio Biden

Američki novinar: Sjeverni tok su raznijeli Amerikanci, a sve ja zapovjedio Biden

Kremlj je u četvrtak poručio da svijet mora doznati istinu o tome tko je raznio Sjeverni tok i da treba provesti međunarodnu istragu o tome nakon što je američki istraživački novinar objavio da su ronioci američke mornarice raznijeli plinovod.

Eksplozije na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 dogodile su se 26. rujna 2022. godine.

Istraživački novinar nagrađen Pulitzerom Seymour Hersh objavio je pozivajući se na neidentificirani izvor da su ronioci američke mornarice uništili cjevovode eksplozivom po zapovjedi američkog predsjednika Joea Bidena. Reuters nije mogao potvrditi izvješće, a Bijela kuća ga je odbacila, javlja N1.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Hershov blog zaslužuje više pozornosti i da je iznenađen što zapadni mediji o tome nisu podrobnije izvijestili.

Peskov je rekao da to dokazuje da treba provesti međunarodnu istragu sabotaže tog plinovoda.

Svijet, rekao je, zaslužuje znati istinu o onome što se dogodilo.

Napomenuo je ipak da je pogrešno smatrati taj blog glavnim izvorom informacija o tome.

Seymour Hersh

Moskva tvrdi da je Zapad odgovoran za sabotažu Sjevernog toka, no za to nije iznijela dokaze.

Istražitelji iz Švedske i Danske, u čijim su se isključivim gospodarskim zonama eksplozije dogodile, rekli su da su one rezultat sabotaže, no nisu rekli koga smatraju odgovornim za to.

Seymour Myron “Sy” Hersh (rođen 8. travnja 1937.) američki je istraživački novinar s ozbiljnom reputacijom.

Hersh je prvi put stekao priznanje 1969. za razotkrivanje masakra u My Laiju i njegovog zataškavanja tijekom Vijetnamskog rata, za što je 1970. dobio Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje. Tijekom 1970-ih, Hersh je pokrivao skandal Watergate za The New York Times i otkrio tajno bombardiranje Kambodže. Godine 2004. izvijestio je o maltretiranju američke vojske prema zatvorenicima u zatvoru Abu Ghraib. Također je osvojio dvije nagrade National Magazine i pet nagrada George Polk. Godine 2004. dobio je nagradu George Orwell.

Hersh je optužio Obaminu administraciju da laže o događajima oko smrti Osame bin Ladena i osporio je tvrdnju da je Assadov režim koristio kemijsko oružje na civilima u Sirijskom građanskom ratu. Obje tvrdnje izazvale su kontroverze.

Foto: Hina