Anka Mrak Taritaš sama sebi namjestila posao: Zaradila gotovo 80 tisuća kuna

Anka Mrak Taritaš sama sebi namjestila posao: Zaradila gotovo 80 tisuća kuna

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i za to je u četiri godine dobila gotovo 80.000 kuna naknade u bruto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici.

Točnije, Anka Mrak Taritaš u tom je razdoblju primila novčanu naknadu u iznosu od 78.871 kunu bruto, odnosno 38.950 kuna neto, što je vidljivo iz izvještaja o naknadama za zaključene isplate i sve pojedinačne uplate Anki Mrak Taritaš, piše Jutarnji list.

Anku Mrak Taritaš netko je u prosincu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje sada istražuje slučaj te je naložilo svim nadležnim institucijama da dostave dokumentaciju.

Prema informacijama do kojih smo neslužbeno došli u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Anku Mrak Taritaš prvo je 30. ožujka 2012. Odlukom o osnivanju ispitnog povjerenstva za strukovno područje arhitekture predsjednicom i ispitivačicom imenovao tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, danas predsjednik HNS-a, a potom je Anka Mrak Taritaš, nakon što je došlo do promjene i nakon što je ona 16. studenoga 2012. postala ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na tu funkciju. Prvu Odluku donijela je 21. svibnja 2014., potom i 4. prosinca iste godine te zadnju 6. listopada 2015., u kojoj jasno stoji da ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš imenuje Anku Mrak Taritaš predsjednicom i ispitivačicom povjerenstva.

Odluka o prestanku rada povjerenstva donesena je 1. veljače 2016., kada Anka Mrak Taritaš prestaje biti predsjednica i ispitivačica, a mandat ministrice obnašala je do 22. siječnja 2016. Osim što je u tom razdoblju bila predsjednica povjerenstva, ona je u isto vrijeme bila i ispitivačica za ispitni predmet “Opća tehnička regulativa” te “Uže područje struke” za poslove prostornog uređenja, a kako neslužbeno doznajemo, do ovog slučaja ministri nisu sudjelovali u radu ispitnih povjerenstava, a Anka Mrak Taritaš, osim u razdoblju dok je bila dužnosnica u Vladi, prije nije bila ispitivačica.

Foto: Daniel Sponza/Hina