Ovršna mafija: Novac je isisan iz džepova građana i stavljen u bilježničke džepove

Ovršna mafija: Novac je isisan iz džepova građana i stavljen u bilježničke džepove

U emisiji  “Otvoreno” vodila se zanimljiva raspravao  o izmjenama Ovršnog zakona ali i o stanju u društvu koje je mnoge građane dovelo do dužničkog ropstva.

“‘Ovršni zakon je legalan, ali je i trgovina robljem u jednom trentutku bila legalna. Do sad je do 200 kn troška javnobilježnička nagrada iznosila 60 kuna, naknada 30 kuna, pravomoćnost i ovršnost 30 kuna, PDV 30 kuna, provedba na Fini i banci – 85 kuna. To sve zajedno iznosi 235 kuna. A mi smo imali iznos od jedne lipe za koji vas vjerovnik utužuje’, kazao je Sarajko Baksa. Po novom zakonu taj će iznos biti 200 kuna. Godišnje imamo 700 tisuća ovršnih predmeta. Javnim bilježnicima ide 80 kuna. Kad to pretvorimo u vrijeme od jedne minute – javnim bilježnicima treba nešto manje od jednog stoljeća da prebroje taj novac. On je isisan iz hrvatskog društva i stavljen u bilježničke džepove’,  rekako je Sarajko Baksa iz Udruge blokirani.

On smatra da novi Ovršni zakon donosi neke dobre mjere jer će dio ljudi prodisati. Podsjetio je na primjer Slovenije koja je problem riješila ‘korjenito’.

“‘Slovenci su gledali kako pomoći ljudima, što je dovelo do toga da građani ne mogu servisirati svoje obveze pa su podzakonskim aktima povećali primanja takvim građanima. A mi se cijelo vrijeme vrtimo oko toga kako naplatiti nešto od građana koji nemaju’, kazao je. Od ovakvog sustava koristi imaju samo oni koji su se našli između dužnika i vjerovnika – sustavi za naplatu dugovanja koji naplaćuju svoje troškove.

‘Iz ovog posla treba izbaciti sve posrednike – javne bilježnike i Finu jer su to samo nekakve agencije koje u mraku traže svoje naknade koje su u velikom broju slučajeva veće od same glavnice. Građani nisu krivi za generiranje kaosa koji je nastao. Ako imamo 300 tisuća blokada, imamo četvrtinu Hrvatske u blokadi, a za to je kriva politika, rekao je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić. Pozvao je na izlazak na izbore i ‘pometanje’ onih koji su za to krivi.

Foto: Screenshot /  HRT