Azimov se hvali da je pomrsio račune hrvatskim saveznicima: Rusija bolje surađuje sa Srbijom i Slovenijom, Bandić je dijamant

Azimov se hvali da je pomrsio račune hrvatskim saveznicima: Rusija bolje surađuje sa Srbijom i Slovenijom, Bandić je dijamant

Ruski veleposlanik Anvar Azimov dao je interview za Večernji list uoči dana Rusije. Pohvalio je Bandića, najavio je posjet Putina Hrvatskoj, ponovio da Rusija ima korektan odnos prema Hrvatskoj i podržao Srbiju oko kosovskog pitanja.

Posjet Putina Hrvatskoj

“Vaši zapadni partneri vjerojatno vrlo dobro znaju koliko sam postigao i koliko sam planova njima pokvario” rekao je Azimov, dodavši da mu je ostalo obaviti nekoliko zadataka. Najbitnijim smatra organizaciju posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, nakon toga i posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Kulturna suradnja i pravoslavna crkva

Planira otvoriti ruski kulturni centar u Hrvatskoj, ali navodi da “postoje prepreke u zakonodavstvu koje ne dopuštaju otvoriti kulturni centar pod uvjetima pod kojima bi to odgovaralo ruskoj strani.” Nadalje, planira i “obnoviti jedinu rusku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj koja se nalazi u Crikvenici pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, sagrađenu 20-ih godina 20. stoljeća ruskim migrantima i koja je trenutačno u vrlo lošem stanju. Htio bih se obratiti i hrvatskim vlastima kako bi se pomoglo u obnovi te crkve jer je ona dio povijesnog kulturnog nasljeđa Hrvatske.” Osim tih ciljeva navodi i da se nada povratku slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha. “Rerih je poslao 24 slike u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, 14 je završilo u Beogradu, a 10 u Zagrebu. Beograd je te slike već vratio Rusiji, a Hrvatska još nije. Nadam se da će se dogoditi posjet predsjednika Putina Hrvatskoj”.

“Badnić prirodni dijamant”

Azimov je posebno istaknuo ulogu gradonačelnika Bandića. “Prema inicijativi zagrebačkog gradonačelnika, mog prijatelja Milana Bandića, od 28. lipnja do 1. srpnja u Zagrebu će se održati Dani Moskve. I upravo zahvaljujući naporima Bandića, prvi put u Zagreb dolazi Boljšoj teatar, 28. lipnja bit će i gala koncert vodećih predstavnika Boljšoj teatra, što će biti vrlo zanimljiv događaj. Krajem rujna, isto prema inicijativi Bandića, u Zagrebu će biti održan kazališni tjedan Sankt Peterburga. Prošle godine Bandić je, prvi put na Balkanu, uspio dogovoriti i ostvariti izložbu Ermitaža.”

U nastavku interview-a koristio je birane riječi za zagrebačkog gradonačelnika. “Bandić je kao prirodni dijamant, ima vrlo jasan i točan um. Ono što on radi u odnosima s Moskvom i Sankt Peterburgom pokazuje primjer rukovodstvu Hrvatske. S velikim poštovanjem gledamo na gradonačelnika. Smatram ga jednim od najdinamičnijih i najučinkovitijih gradonačelnika na svijetu. Napravio je pravi bombon od Zagreba. Radi kao točan mehanizam, a ovdje živi gotovo milijun stanovnika.”

Neizgledno ukidanje sankcija

Azimov je istakao da su proturuske sankcije, kojima se Hrvatska priključila, velika prepreka suradnji između Rusije i Hrvatske. “Ukratko, nestanak sankcija zasigurno će otvoriti više mogućnosti za investicije i ulaganja iz Rusije. Nažalost, Bruxelles ukidanje sankcija povezuje s Minskim sporazumom. Pri tome ne rade ništa kako bi Kijev potaknuli na implementaciju Minskog sporazuma. Stekao sam dojam da ni Washington ni Velika Britanija ne žele implementaciju Minskog sporazuma kako bi sačuvali sankcije prema Rusiji. Rusija nije dio Minskog sporazuma. Strane na koje se odnosi taj sporazum su Donbas i Kijev. Naravno da bismo voljeli da novi predsjednik Ukrajine uspostavi dijalog s predstavnicima Donbasa. Čim Francuska, Njemačka i strane Minskog sporazuma budu spremne, i Rusija će biti spremna sudjelovati na sljedećem sastanku kako bi potaknuli Donbas, a prije svega i Kijev, da se Minski sporazum primijeni.”

“Mi još jednom želimo naglasiti da je ruska strana spremna ulagati novac u interesu Hrvatske. Međutim, Hrvatska se nalazi u kompliciranoj situaciji jer mora poštovati režim sankcija. Sveobuhvatan iznos investicija iz Rusije iznosi 2 milijarde eura, uključujući 1,5 milijardu koju su Sberbank i VTB dali za Agrokor. Službena statistika ne uključuje stotine milijuna eura koje su ruski privatnici investirali u hotele i turistički biznis. Drago nam je vidjeti kako se, zbog napora Sberbanka, situacija u Agrokoru, a kasnije u Fortenovi, ne samo da stabilizirala već je dovela i do povećanja prihoda tim kompanijama” rekao je Azimov.

Rusija ima bolje odnose sa Srbijom i Slovenijom nego s Hrvatskom

“Po mom mišljenju, najnapredniji odnosi od vama susjednih zemalja su sa Slovenijom i Srbijom. Na trećem je mjestu Hrvatska, zatim BiH. Mi isporučujemo Hrvatskoj milijun tona naftnih derivata godišnje. Spremni smo i više, tri-četiri tone, ali ih vi ne uzimate. Isto tako, spremni smo povećati i opseg količine plina i nikakve političke uvjete ne postavljamo za to. U usporedbi sa Slovenijom i BiH, ne govorimo sada o Srbiji, to je posebna priča, potencijal za gospodarski razvoj s Rusijom najveći je i možemo slobodno dovesti trgovinsku razmjenu do tri milijarde dolara godišnje.”

LNG terminal ne ugrožava ruske strateške interese

Komentirao je i da LNG terminal ne predstavlja opasnost za Rusiju, zato što je ruski plin jeftiniji. “Apsolutno normalno i mirno gledamo na taj projekt. Zastupamo fer i pravednu konkurenciju. Kao do sada, proizlazimo iz toga da će Hrvatska i EU zajedno biti zainteresirane za ruski plin. Ne vjerujem da su hrvatske tvrtke spremne platiti 30 ili 40 posto veću cijenu i skuplji plin nego što je to ruski.”

Rusija nema političkih pretenzija prema Hrvatskoj

Naveo je i na mogućnost danje vojne suradnje između Hrvatske i Rusije, u okviru hrvatskih obveza prema NATO-u. “Hrvatska bi trebala cijeniti pristup Rusije prema njoj. Nemamo nikakvih ambicija ni geopolitičkih planova. Spremni smo raditi samo na tome što odgovara interesima Hrvatske. To se tiče svih područja, i trgovinske i kulturne, znanstvene i političke… Za nas zemlje EU i NATO-a nisu konkurentne i želimo vidjeti u njima svoje partnere. Ali tako razmišlja ruski ambasador, a oni razmišljaju drugačije.”

“Rusija je po pitanju Kosova na strani Srbije”

“Sve što se u posljednje vrijeme događalo na Kosovu, smatramo snažnom provokacijom srpskog stanovništva. EU kao i Amerikanci ne smiju imati dvostruke standarde, nego moraju reagirati na takve provokacije. Isto tako trebaju reagirati i na izjavu o stvaranju velike Albanije. Po pitanju rješavanja problema Kosova, mi smo na strani Srbije i toga ćemo se pridržavati. I ako konačno rješenje kosovskog pitanja bude odgovaralo rukovodstvu u Beogradu, mi ćemo ga podržati” rekao je veleposlanik Azimov.

Foto: Edvard Šušak/Hina