Bačić tvrdi da drži sve konce na HRT-u: Kućom upravljam ja, a ne Stipić i Novinić!

Bačić tvrdi da drži sve konce na HRT-u: Kućom upravljam ja, a ne Stipić i Novinić!

Glavni ravnatelj  HRT-a  Kazimir Bačić  dao je opširan  intervju u Večenjem listu u kojemu je govorio o stanju na  HTV-u, slobodi medija u Hrvatskoj, ali i tužbama koje je  javna televizija podigla protiv novinara. Demantirao je  kuloarske priče  da HRT-om zapravo “drmaju” ravnatelj poslovanja Mislav Stipić i ravnatelj produkcije Damir Novinić.

“To je stvar nečije percepcije, ja ne mislim tako. Mislim da ovom kućom upravljam ja, jer je mene odabrao Sabor, i to sa 117 glasova “za”, dva-tri suzdržana, a protiv nije bio nitko. Te tvrdnje koje ste naveli u potpunosti odbacujem. Svi moji ravnatelji zaduženi su za svoje sektore, i svi su članovi ravnateljstva. Sve se odluke donose u ravnateljstvu, što znači da nitko samostalno ne može donositi nikakve odluke na način koji ste rekli. Usto, zna se tko sve odluke na kraju potpisuje i čija je odgovornost u konačnici, ne samo najveća već i jedina. Ja sam odgovoran za stabilno poslovanje HRT-a”, rekao je  Baćić . Očitovao se i o  sutrašnjem   novinarskom prosvjedu  koji se održava pod geslom “Novinarstvo ne damo”.

“Pošto su novinari HRT-a u svom radu slobodni i neovisni, njihova je prisutnost na tom prosvjedu legitimna, i ne bi me iznenadila. Prepuštam na volju svakome od njih da slobodno odluči je li mu mjesto na prosvjedu, ili nije. Na to ni na koji način ne želim utjecati. No, cijela ta situacija oko bojkota po našem je mišljenju pokušaj manipulacije javnim mnijenjem. Jer, ako nama zamjerke dolaze i s lijeve i s desne strane, i od vladajućih i od oporbe, to je najbolji dokaz da smo na pravom putu. Ne želimo biti po mjeri bilo koje grupacije, opcije i skupine, jer su nama najvažniji naši gledatelji i slušatelji”, rekao je Bačić  dodajući da se ne boji da će biti smijenjen.

” Ne, jer sam posve uvjeren da HRT dobro, profesionalno, objektivno i nepristrano obavlja svoju misiju javnog servisa. Osobno, za takav se pristup zalažem od prvog dana. Jedan od dokaza toga jest da u svom mandatu nisam proveo nikakvu smjenu urednika, nije bilo nikakvih sječa glava, a poznato je da je u nekim prijašnjim vremenima toga bilo pa se u jednom danu smijenilo više od 40 urednika. Takvih je smjena bilo u Informativnom programu i onda kada je Sanja Mikleušević Pavić bila urednica tog programa. Suprotno tome, ja nikoga nisam smijenio. Kada govorim o javnoj funkciji HRT-a, moram reći da sam jako dobro upoznat s važnošću misije javnog servisa jer sam član nekoliko međunarodnih udruga koje promiču upravo te vrednote i važnosti funkcioniranja javnog servisa. HRT je jedan od cjenjenijih javnih servisa u Europi, po svim mjerilima”,  zaključio je  Bačić.

 

Foto:  Danijel Kasap/ Hina