Što se Raspudiću sviđa kod Milanovića: Izjave šaraj, brate; šaka jada i briselski ćato

Što se Raspudiću sviđa kod Milanovića: Izjave šaraj, brate; šaka jada i briselski ćato

Nino Raspudić  tvrdi da je Hrvatska idealna za politički proboj dobrog komičara. Velika izborna apstinencija, ogorčenost političarima, frustracija dijela javnosti zbog onemogućavanja referenduma samo su neki od razloga zašto talentirani komičar političar, ako takvih uopće ima u Hrvatskoj, imaju dobre izgleda za proboj do vrha.

” Zadnji, 31. dan ožujka u Ukrajini će se održati predsjednički izbori, na kojima je favorit komičar Vladimir Zelenski. Njegova je kandidatura u početku percipirana kao šala, a onda su stvari postale vrlo ozbiljne. Naime, komičar je neočekivano zakomplicirao život Juliji Timošenko i Petru Porošenku i, prema brojnim anketama, prvi je izbor većine Ukrajinaca.

Zanimljivo je da u najpopularnijoj tamošnjoj seriji, „Sluga naroda“, Zelenski glumi čovjeka koji igrom slučaja postane predsjednik, a sada se kandidira za stvarno. Oko figure predsjednika se tako pretapaju stvarnost i fikcija, no Ukrajinci su zadnjih godina u politici viđali i puno gore obmane. Sada imaju izbor žele li da onaj kojeg su rado gledali u ulozi predsjednika to doista i postane. Slovenski premijer, Marijan Šarec, komičar je koji je svojedobno s puno uspjeha imitirao političare poput Drnovšeka, Janše, Kacina i drugih. Pitanje je da li mu se sada, nakon što je ušao u političku igru i postao premijer, ikada dogodi da imitira samoga sebe kao premijera ili je potpuno saliven s novom ulogom, bez odmaka”, ističe Raspudić  kritizirajući  pravnike  koji dominiraju u hrvatskoj politici.  Pravnici su bili  bivši premijeri Plenković, Milanović, Jadranka Kosor, Račan, Mesić).

“Osim što posjeduju znanje koje je važno i za razumijevanje politike, nažalost često pokazuju i negativnu stranu medalje svoje struke. Formalizam, ispraznost, specifičan daviteljski diskurs studentskih debatnih klubova, bez emocije, prave metafore, dojmljive sintagme, osim kod Milanovića (šaraj, brate; šaka jada, briselski ćato itd.)”, ističe Raspudić u svojoj kolumni u Večernjem listu.

Foto: Danijel Kasap/Hina