Bartulica odgovorio Puhovskom: Ja američki špijun?Postao sam mata odjednom. A zašto ne pita jesu li Frka Petešić i Markić francuski špijuni

Bartulica odgovorio Puhovskom: Ja američki špijun?Postao sam mata odjednom. A zašto ne pita jesu li Frka Petešić i Markić francuski špijuni

Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru.

Bartulica je na početku rekao kako pozdravlja izjave Andreja Plenkovića o tome da rodna ideologija HDZ-u nije sporna te da očekuje da se, u skladu s tim, u saborsku proceduru uputi njegov prijedlog o državnim maticama. Također, zadovoljan je što je prihvaćena ideja o osnivanju muzeja za žrtve totalitarnih režima. “Kamo sreće da se to dogodilo ranije, ali ustrajat ću da se to napravi kako treba”, kaže Bartulica. Za stvaranje koalicije ostalo je još puno posla, naglašava Bartulica, javlja N1.

Na konferenciji je govorio i navodima da je on, kako kaže, američki špijun. “Što ja svako jutro čekam upute iz Bijele kuće? To je jedan nonsens, ali zanimljivo da oni koji to tako hrabro govore ne postavljaju pitanje je li Frka Petešić francuski špijun ili je Markić koji vodi našu obavještajnu službu francuski špijun. Ja sam meta odjednom. Postavlja se pitanje zašto”, govori.

Bartulica je, očekivano, na konferenciji za medije govorio i o Novostima, točnije o financiranju ove novine. “Primijetio sam da se tu podiže moralna panika. Nema svetih krava u liberalnoj demokraciji. Nitko nije iznad kritike pa ni Novosti, pogotovo ako dobivaju izdašne novce iz proračuna. To vrijeme je završeno. Ovo što se pokuašva implicirati da bih ja ili netko iz DP-a bio odgovoran za neki incident je apsurdno. Vidio sam kolumnu u kojoj piše da bi bilo korisno da se vratim odakle sam došao. To je poziv na linč. Možda ću tražiti zaštitu američkog veleposlanstva u Zagrebu ako ovdje Hrvati iz Amerike nisu dobro došli. Ja neću odustati od ovih promjena, hrvatska javnost to traži od nas i mi ćemo to isporučiti. Svi su dobrodošli u tržišnoj utakmici, ako su gospoda iz Novosti tako dobri novinari, možda će sutra biti najprodavanije novine na tržištu. Ove stvari zabrinjavaju, neće proći i ove metode iz prošlog vremena, da se nekog zastrašuje, Hrvatska je to prošla i puno je zdravija zemlja da bi pali na to”, kaže.

Odgovarajući na pitanja novinara Bartulica kaže kako stav Domovinskog pokreta oko ideoloških pitanja nije ništa novo te da su i ranije otvoreno govorili o tim temama. “Građani očekuju da isporučimo ono što smo govorili, a ja se ovdje neću ispričavati za svoj svjetonazor”, rekao je.

Bartulica se vratio i na temu koalicijskog sporazuma i ponovio kako mu je sadržaj bitniji od forme.

“Mislim da je nemoguće da već u petak imamo vladu. Sutra tek kreće rok od 30 dana, imat ćemo konstituirajuću sjednicu”, govori.

Ako u sporazum ne uđu stvari koje je Bartulica tražio, hoće li podržati takvu vladu? “Ne mogu odgovarati na hipotetska pitanja. Dopustite da vrijeme učini svoje, ja sam razborit političar, ne isključujem neke mogućnosti. Kao i uvijek ću slijediti svoju savjest. Poručujem Plenkoviću: Ako misli da može tako olako odbacivati ovo što tražimo, sa mnom neće tako lako igrati”, kaže.

Bartulica se pozvao i na izjave pape Franje o tome da bogate zemlje uvjetuju pomoć siromašnijima nekim ideološkim pitanjima. “Svi smo vidjeli kako izgleda Eurovizija i u kakvu dekadenciju je upala Europa”, rekao je.

“Teško mi je nagađati, nemoguće je reći. Moje iskustvo govori… Pojedinci iz pregovaračkog tima HDZ-a dolazi do proturječnih izjava. Anušić kaže da smo razgovarali o Novostima, Plenković da nismo, dečki se moraju dogovoriti prije nego što možemo nastaviti”, kaže Bartulica dodajući da oni sami sebi proturječe i da je važno zadržati dignitet procesa. “Građani trebaju znati što se odvija, ali nećemo govoriti o pojedinstima dok se ne postigne dogovor” zaključio je.

Podsjetimo, Žarko Puhovski je danas optužio Stjepu Bartulicu da je američki agent.

“Ne vidim puno ideološke kolonizacije u Hrvatskoj, ali mislim da ima puno primitivne domaće prerade vanjskih ideologija. Bartulica očito hoće uvesti neku drugu kolonizaciju. I to onu koju jedna skupina dobro organiziranih i u SAD-u financiranih organizacija želi proširiti svijetom. To je pokušaj da se postojeće stanje stvari koje Bartulica smatra neprihvatljivim – a i ja osobno to smatram, ali na drugi način – zamijeni izvanjskom intervencijom čiji bi on bio agent. On je ovdje strani ideologijski agent, o tomu nema spora”, kazao je Puhovski.

“DP živi od američke ideologije”

Ideološka kolonizacija o kojoj govori Bartulica podrazumijeva, među ostalim, i mijenjanje postojeće školske i druge literature. Puhovski primjećuje da će to jedino odgovarati nakladnicima školske literature jer će moći izdavati nove udžbenike. A osnaživanje domoljubnog i umanjivanje općesvjetskog konteksta u obrazovanju djece drži protivnim svim ozbiljnim trendovima u svijetu, osim u SAD-u.

“Bartulica, zapravo, dovodi ovdje jedan tip američkog ruralnog koncepta koji jednostavno nema puno šanse u Hrvatskoj. Imamo, da tako kažem, paradoksalnu situaciju da domoljubni pokret živi od uvoza ruskog plina i američke ideologije”, smatra Puhovski.

“HDZ će ih pustiti da se izgube u koridorima vlasti”

Ako Bartulica kategorički tvrdi da se “ova politika mora promijeniti” kako bi ideološka kolonizacija prestala, to bi onda trebalo značiti i promjenu postojeće politike koju kreira ili barem odobrava Plenkovićev HDZ otkako je na vlasti od 2016. godine. No, hoće li HDZ pristati na neke drastične promjene?

“HDZ se pokazao superiornim DP-u što se vidjelo time kako su ih izigrali kod izbora ministarstava. S druge strane, pokazalo se da su ljudi iz DP-a još slabije informirani o tome kako funkcionira tehnologija vlasti, nego što se mislilo. Oni su zaista vjerovali da Plenković može jednim potpisom ukinuti financiranje Novosti. Oni ne znaju da postoji Savjet za manjine, povjerenstva i slično. Oni naprosto ne znaju kako sve to funkcionira pa su u HDZ-u shvatili da mogu mirno koristiti svoju superiornost po načelu “rutina je vrlina” pa ih pustiti da pričaju jer već će se izgubiti negdje u koridorima vlasti”, mišljenja je Puhovski.

“Njihov glavni intelektualac je poluamerikanac”

DP, dodaje, intelektualno je “tanak” da bi takvu promjenu izveo.

“Ponavljam, njihov glavni intelektualac je poluamerikanac, a drugog glavnog su izgubili jer nije htio glasati za Plenkovića. Treći visi kao kandidat za ministra, ali nije dobio resor kulture, a već četvrti i peti su upitni koji bi to bili. Zajedno bi mogli nešto učiniti da im je dano da se koncentriraju, ali to im je srezano već u početku oduzimanjem minstarstva kulture. Čini mi se da se ništa bitno promijeniti neće, ali će izazvati nesigurnost”, napominje Puhovski.

Što se tiče sadržaja školskih udžbenika, Puhovski smatra da se “spektakularno precjenjuje uloga udžbenika u formiranju mladih osoba”.

Da su udžbenici imali takav značaj, ne bi Jugoslavija nikad propala. Djeca su radije vjerovala lažima koje su čula kod kuće, nego lažima koje su čula u školi jer domaće su laži podržane emocijama, a školske su podržane stegom i disciplinom. Stoga se udžbenicima uopće ne treba toliko baviti”, kaže.