Vukovarski SDP-ovci ljutiti na Peđu Grbina: Predali ste grad desnici, ne poštujete dogovore i obećanja

Vukovarski SDP-ovci ljutiti na Peđu Grbina: Predali ste grad desnici, ne poštujete dogovore i obećanja

Gradski odbor SDP-a u Vukovaru pismom se obratio Predsjedništvu stranke i predsjedniku Peđi Grbinu. Kako navode u pismu, u njihovoj lokalnoj organizaciji već godinama je teška i izazovna situacija, a odluke koje se danas donose imat će, navodi dio nezadovoljnih članova, dugoročne posljedice. Čak 13 vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavku.

Podsjećaju da je gradska organizacija neposredno pred prošle lokalne izbore bila raspuštena te da je to bio jedan od najtežih trenutaka. Zbog svega što se događalo, navode, nisu uspjeli ostvariti željeni rezultat.

“Okupljali smo ljude, organizirali događanja, razgovarali smo s građanima, reagirali na lokalne probleme, širili socijaldemokratske vrijednosti, sve koliko smo mogli s obzirom na okolnosti”, pišu u pismu. Dodaje se i kako su bili iznimno motivirani i aktivni u kampanji za parlamentarne izbore.

“Unutar stranke dobro je poznata činjenica da je predsjednik Peđa Grbin dao svoju riječ Biljani Gaća, predsjednici SDP-a VUkovar, potpredsjednici SDP-a Vukovarsko-srijemske županije i članici Predsjedništva SDP-a Hrvatske te dugogodišnjoj aktivnoj članici koja je to svojim radom i trudom zaslužila i ranije da će upravo ona biti izravna zamjena za mandat kolege Predraga Freda Matića. Istu tu riječ dao je i Predragu Fredu Matiću, SDP-ovom zastupniku u Europskom parlamentu i članu Predsjedništva sDP-a Hrvatske, a koji nam je to javno rekao”, navode iz vukovarskog SDP-a. Dodaje se da su zbog toga vjerovali da će konačno biti adekvatno zastupljeni.

“Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je Predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače, ističemo da je ovo ogroman udarac cijeloj našoj organizaciji”, navode i dodaju da, iako predsjednik stranke može donijeti takvu odluku, ona je udarac cijeloj stranci. “Ove posljedice su puno dublje nego što se na prvu može vidjeti i razumjeti. Ovom odlukom Predsjednik Grbin na duže razdoblje predao je Grad Vukovar desnici jer, kako sada stvari stoje, iz Vukovara u Hrvatski sabor su ušla četiri zastupnika iz stranka desnice, s lijevog spektra niti jedan. Vukovar nije bilo koji grad, Vukovar ima simboliku, Vukovar ima težinu i biti SDP-ovac u Vukovaru potpuno je drugačije nego bilo gdje dalje u Hrvatskoj, to vam odgovorno tvrdimo upravo mi koji ovdje živimo i djelujemo godinama”, navode u pismu.

“Duboko razočarani i prevareni, kao izabrane članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar dajemo neopozive ostavke na sve stranačke funkcije. Nadamo se da će neki novi ljudi koji će voditi SDP znati prepoznati o čemu smo u ovom dopisu govorili, a naglašavamo da to sigurno nisu osobni interesi jer članstvo u SDP-u u ovom dijelu Hrvatske vam samo može ugroziti egzistenciju”, zaključuju u pismu.

Foto: Hina