Bartulica: Tomašević je učinio Zagreb sigurnim gradom za divlje svinje

Bartulica: Tomašević je učinio Zagreb sigurnim gradom za divlje svinje

Hrvatski Sabor je proteklog tjedna izmijenio ovogodišnji državni proračun. Ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi od 28,1 milijardu eura. Rebalans je izglasan bez zastupnika Socijaldemokrata i Mosta. O rebalansu državnog proračuna, ali i ostalim aktualnim pitanjima, voditelj Petar Vlahov razgovarao je sa Stjepom Bartulicom, zastupnikom Domovinskog pokreta, i Nikolom Grmojom, zastupnikom Mosta.

– Nije naša namjera bila da se napuštanje sabornice honorira od strane birača niti je HDZ zbog toga plakao. Željeli smo upozoriti na činjenicu da smo dali 90 i nešto posto amandmana oporbe koji su išli u korist građana, a vladajući nisu našli za shodno podržati niti jedan taj amandman. Poslali smo poruku da ne postoji minimum suradnje vladajućih i opozicije. Ako od 150 amandmana ne možete naći jedan koji ćete prihvatiti, onda stvarno nema smisla ostati na glasovanju jer je to ponižavanje nas i građana koji su nam dali glas, poručio je Grmoja u emisiji “Studio 4”.

Bartulica je upozorio da je proračun svake godine sve veći, a građana u zemlji ima sve manje.

– Postavlja se pitanje na koji način Vlada upravlja s oskudnim sredstvima. Uvjeren sam da možemo bolje, da se može pronaći prostora za uštede. Ovaj cijeli model od 90-ih nije u službi razvoja, država je previše prisutna i zato mislim da treba ustrajati da se od lokalne razine do centralne države politika manje miješa u naše živote. Nažalost, HDZ ima drugu viziju, rekao je Bartulica.

Savez Domovinskog pokreta i Mosta

Bartulica je govoreći o savezu Domovinskog pokreta i Mosta rekao kako je uvijek za suradnju, a u konkretnom slučaju ističe kako nikad nije došlo do ozbiljnijih pregovora. 

– Nije ni bitno što mislimo Grmoja ili ja, nego što naši birači žele, a oni žele da se stvori jaka platforma koja bi mogla konkurirati HDZ-u. Postoji zajednički interes da surađujemo. Što se mene tiče, sigurno neću biti kamen spoticanja, poručio je.

Grmoja je građanima poručio kako će ponuditi ozbiljnu, konstruktivnu alternativu koja nudi rješenje i koja će imati svog kandidata za premijera.

– Bit će jači od kompromitiranog Plenkovića ili blijedog Grbina. Što se tiče saveza, mi smo u razgovorima s opcijama koje su nam vrijednosno bliske, ali i za koje smatramo da imaju nekompromitirane ljude i dobre namjere.

– Ono što se događalo s Domovinskim pokretom, ne možete nuditi suradnju, a istovremeno nas preko svojih medija blatiti i voditi prljavu kampanju. Osim toga neprihvatljiva nam je obrana Vujnovca, sumnjivog tajkuna povezanog s ruskim kapitalom. Također, naši zastupnici s tuženi od strane PPD-a, istaknuo je Grmoja.

Poručio je kako na predstojeće izbore izlaze pobijediti. Loša situacija u lijevoj opoziciji i kompromitirani HDZ, poručuje Grmoja, daje im nadu da će u tome uspjeti.

Novi model izbornih jedinica

Bartulica je rekao kako nema povjerenja u prosudbu Šeksa da bude zadužen za bilo što u Hrvatskoj, a kamoli izborne jedinice. Ovakav model funkcioniranja HDZ-a, dodaje Bartulica, ne ulijeva povjerenje.

– HDZ voli kontrolirati procese i na to se navikao. Pretvorio je stranku u koruptivnu hobotnicu. Biračkom tijelu koje ne kontrolira, a koje je otišlo iz Hrvatske, ne omogućuju da lakše glasuju. Sama činjenica da se trebalo ovo učiniti, ukazuje da je HDZ zakazao u vođenju zemlje, rekao je Bartulica.

Grmoja je naglasio kako nije ključno koliko će biti izbornih jedinica, već na temelju čega se prekrajaju.

– Ovdje je kao kriterij uzet popis birača, a svi smo svjesni da u Hrvatskoj trenutno ima više birača nego stanovnika u pojedinim županijama. Naravno da nisu ispoštovali ono što je Ustavni sud tražio. Vidjet ćemo što će sud napraviti, ja nemam preveliko povjerenje. Mislim da bi morali reagirati. Iako bi to možda prouzročilo ustavnu krizu, to je jedini način da se zaštiti izborni proces, naglasio je.

ituacija u Zagrebu

Bartulica je rekao kako nije iznenađen što je situacija u Zagrebu loša.

– Upozoravali smo da ova ekipa nije u stanju upravljati općinama, a kamoli glavnim gradom. Tomašević je učinio Zagreb sigurnim gradom za divlje svinje. To je znak da se stvari u gradu urušavaju. Njih zanima preodgoj naše djece. To je glavna agenda, a ne da standard građana bude bolji, rekao je Bartulica i dodao da očekuje daljnja poskupljenja.

Egzistencijalne i vrijednosne teme

Vrijednosne teme diraju ljude u ono što je njima najbitnije, tako da ih ne treba zanemariti – poručuje Grmoja.

– Mislim da se mi u ime Mosta bavimo temama koje su važne za budućnost društva. 

Na opasku voditelja kako Most inzistira na aferama, Grmoja je rekao kako je predsjednik Antikorupcijskog vijeća te se to od njega očekuje.

– Moguće da su građani oguglali na afere, ali to ne znači da trebamo šutjeti, barem stvaramo pritisak i šaljemo poruku da je korupcija neprihvatljiva, rekao je Grmoja.