Beogradski mediji tvrde da znaju zašto je hrvatski diplomat nepoželjan u Srbiji: Hrvatski veleposlanik zakopčan do grla

Beogradski mediji tvrde da znaju zašto je hrvatski diplomat nepoželjan u Srbiji: Hrvatski veleposlanik zakopčan do grla

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao oz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. studenog 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulire diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata”, navodi se u priopćenju.
Srpski mediji pišu da je prvi tajnik u Veleposlanstva Hrvatske Hrvoje Šnajder protjeran je zbog špijunaže.U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu, pišu Novosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: KRAJ VELIKE LJUBAVNE PRIČE U NJEMAČKOJ: Imoćanka Mimi se rastaje se od Otta. Bio je nevjeran

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.”
Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću, javlja Tportal.
U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni na komentar ove odluke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Fred Matić blago ukorio Sandru Benčić zbog vijenca u Dunavu: Žao mi je što senije konzultirala sa mnom

Srbijanski MSP naglašava da “žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji”:

MSP također “izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti”.

Foto: Hina