Bizaran potez Milana Bandića: Želi napakostiti Hasanbegoviću pa vraća Tita u Zagreb?

Bizaran potez Milana Bandića: Želi napakostiti Hasanbegoviću pa vraća Tita u Zagreb?
Milan Bandić razmišlja o tome  da vrati Trg maršala Tita u Zagrebu. Ne bi, doduše, bio na staroj  elitnoj lokaciji  s koje je ukolnjen prije nešto više od godinu i pol dana.
 

“Treba li Trg maršala biti negdje drugdje, tek će se vidjeti”, prenosi Večernji list riječi gradonačelnika Milana Bandića. Navodno se za Tita traži neka još neimenovana gradska površina. Bandić  ovim potezom želi napakostiti Hasanbegoviću s kojim je donedavno surađivao u Zagrebu.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u rujnu 2017. godine odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Tada su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba. Za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Jedan od predlagatelja promjene imena Trga Zlatko Hasanbegović, gradski zastupnik stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku, tada je rekao da je  riječ o istinski povijesnom trenutku, a tako će ga, smatra, ocjenjivati i »budući naraštaji oslobođeni titolatrije«.

»Siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina«, rekao je u zaključnoj riječi.

Ustvrdio je da je ova odluka »malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora«.

Kazao je i da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja Grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt.

Foto: Lana Slivar Dominić