Politizira li Bojan Glavašević tragediju Vukovara: Predsjednicu optužio da trguje mržnjom, a Vučića proglasio njezinim dobrim prijateljem

Politizira li Bojan Glavašević tragediju Vukovara: Predsjednicu optužio da trguje mržnjom, a Vučića proglasio njezinim dobrim prijateljem

Saborski zastupnik Bojan Glavašević dugo već ne živi u Vukovaru, ali ističe da će uvijek biti Vukovarac. Tragedija tog grada, nakon pada kojeg je ubijen i njegov otac Siniša, trajno ga je obilježila, pa je Vukovar, priznaje, veliki dio njegove sadašnjosti, a uvjeren je i budućnosti. Ipak, Glavašević ne spada među one koji smatraju da je o Vukovaru i danas potrebno govoriti jedino u kontekstu rata.

“To se moglo i moralo izbjeći. Zatvaranjem priče o Vukovaru isključivo u optiku rata i traume grad zapravo zatvara u jedan začarani krug patnje koji ljudima ne omogućava da krenu dalje i pretvara Vukovar u mauzolej. Nema tih poreznih olakšica i investicija koje tu sliku mogu promijeniti. Nitko ne želi živjeti u mauzoleju. Mauzolej je mjesto samo za mrtve. Živima u mauzoleju nema mjesta. Zato živi ljudi i odlaze iz Vukovara”, kazao je  za Novi list.

Moje rane, rane moje obitelji, rane svih vukovarskih obitelji koje su nastradale u ratu nikada neće u potpunosti zacijeliti. Ali, moramo se čuvati trgovaca mržnjom i onih koji tom traumom žele manipulirati i iskoristiti je za vlastitu korist, poput Kolinde Grabar-Kitarović i njenog dobrog prijatelja Aleksandra Vučića. Sjećam se da se predsjednica Republike, koja često govori o ranama koje nisu zacijelile, u Vukovaru prvi put pojavila tek kad joj je to koristilo, u izbornoj kampanji 2014. Godinu dana kasnije je na Memorijalnom groblju okrenula glavu od Freda Matića i mene. Moja obitelj je svojom žrtvom gradila temelje Hrvatske, Fred je za ovu zemlju robijao devet mjeseci i bio mučen u tri srpska logora, a ona je na to pljunula zbog političkih poena. Njezini postupci su licemjerni i vrijedni prijezira i ona nema ama baš nikakvo pravo govoriti o Vukovaru”, smatra Glavašević.

Foto: Admir Buljubašić/Hina