Što skriva Aleksandar Vučić: Zašto ne želi otvoriti arhive o zločinima u Vukovaru

Što skriva Aleksandar Vučić: Zašto ne želi otvoriti arhive o zločinima u Vukovaru

Komemorativnim programom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, u dvorištu vukovarske bolnice u ponedjeljak je započelo središnje obilježavanje 28. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Spomen je to na 18. studeni 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor vukovarskih branitelja, a u razrušeni Vukovar su ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. U Koloni sjećanja se nalazi kompletan državni vrh i predstavnici  političkih stranaka.  Još uvijek  se puno hrvatskih branitelja i civila  vode kao nestali. Političari su složni da ključ rješenje  leži u  beogradskim arhivima  koje  srpski predsjednik  Aleksandar Vučić uporno izbjegava  otvoriti.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da smo danas jednom svi zajedno ovdje da odamo počast žrtvi Vukovaru, svim herojima, svima koji su dali ono što su najviše imali za Hrvatsku, a to je život za slobodu naše domovine. 28 godina nakon moramo gledati u budućnost, moramo gledati kako da, prije svega, utvrdimo istinu i procesuiramo ratne zločine.

– Naša Vlada puno radi na pitanju nestalih, vodimo dijalog s drugim državama i međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate. Dok se to pitanje riješi, državne institucije neće stati – rekao je Plenković i istaknuo da će Beograd trebati dostaviti podatke koje imaju da se konačno sazna sudbina svih ljudi.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je Vukovar bio žrtva velikosrpske agresije te da će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju. Hrvatska je članica EU, postoje mehanizmi kojima se možemo posložiti kada se radi o pregovaranju. Uvjerenja sam da će Srbija trebati ispoštovati sve svoje obaveze. Pregovarači put koji imaju pred sobom je jako dug – rekao je.

Danas se, kao i svake godine, s jednom tugom i posebnim pijetetom prisjećamo svih žrtava Vukovara i onih  koji se nažalost još vode kao nestali. Vlada još nije riješila to pitanje, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je zadovoljan s velikim brojem iskoraka prema Vukovaru te odluke o pokretanju procedure za donošenjem određenih zakona. No, istaknuo je da nije zadovoljan dinamikom procesuiranja ratnih zločina.