Bojna Azov još uvijek odolijeva ruskoj agresiji: Evo što su danas poručili hrabri branitelji

Bojna Azov još uvijek odolijeva ruskoj agresiji: Evo što su danas poručili hrabri branitelji

Branitelji čeličane Azovstal u Mariupolju ažu da su i dalje pod teškim napadom.

U objavi na Telegramu bojna Azov piše da Rusija “nastavlja bacati zračne bombe… nastavlja koristiti teško topništvo i tenkove i koristi veliki broj pješaštva za pokušaj napada na ukrajinske položaje”.

“Unatoč iznimno kritičnoj situaciji, branitelji, ulažući nadljudske napore, odbijaju pokušaje probijanja i odvraćaju neprijateljske postrojbe”, navode, prenosi BBC.

Podsjetimo, masivni industrijski kompleks posljednje je uporište ukrajinskih branitelja u ključnom lučkom gradu Mariupolu na južnoj obali Ukrajine.

Zamjenik ukrajinskog premijera rekao je da bi vlada pozdravila mogućnost turskog ili kineskog posredovanja u pomoći u organiziranju evakuacije ranjenih vojnika iz kompleksa Azovstal u Mariupolju, piše CNN.

– Turska strana zaista mogla biti posrednik u pitanjima izvlačenja. Sada govorimo o teško ozlijeđenima i to je pitanje za Međunarodni crveni križ. Može li Turska biti posrednik u tome isto tako, to bi bilo dobro – rekla je Irina Veresčuk.

– Ako Xi Jinping može utjecati, i to bi bilo dobro. Nadamo se najboljem – rekla je.


Veresčuk je govorila dok je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin iznosio jednu od opcija za evakuaciju, javljaju 24sata.

– Imali smo niz planova, prijedloga. Prvi je bio da vojnike iz Mariupolja dovedemo do Berdjanska, a iz luke Berdjansk do broda iz Istanbula, dovedemo ih ovdje u Tursku. Ta ponuda je još uvijek na stolu – rekao je.

Berdjansk je pod kontrolom Rusa i nalazi se oko 50 milja zapadno od Mariupolja.

– Brod je još u Istanbulu. Spreman je za plovidbu, ali čekamo konačno odobrenje ruske i ukrajinske strane da ode u Berdjansk i doveze te ozlijeđene vojnike u Tursku – rekao je Kalin.

Rođaci ukrajinskih vojnika koji se još uvijek skrivaju u mariupoljskoj tvornici Azovstal apeliraju na kineskog predsjednika Xi Jinpinga da djeluje kao posrednik u izvlačenju njihovih najmilijih, nakon slične molbe turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Nakon tiskovne konferencije s obiteljima u Kijevu, Stavr Vishnyak rekao je za CNN da se njegov sin Artem bori u Azovstalu.

– Naša djeca su u paklu. Molimo svjetsku zajednicu iznova i iznova da napravi proceduru vađenja. Peticija za spas Mariupola prikupila je milijun i pol potpisa. Već smo se obratili svima. Ostao je samo Xi Jinping. Tražimo od predsjednika Kine da posreduje, intervenira i postane mirotvorac u ovom ratu. Našim junacima gotovo da i nema više vremena. Naši su ratnici već bili u paklu. Dajte im priliku da stanu na zemlju i vide sunce – rekao je Vishnyak.

Na slici: Zapovjednik bojne Azov Denis Prokopenko