Slovenka govorila na Hodu za život: Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma

Slovenka  govorila na Hodu za život: Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma

Hrvatska već sedmu godinu za redom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: Život je zakon!

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji hodalo u gradu Zagrebu. Potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem, sudionici su hodali gradom uz pjesmu i veselje iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema nerođenom i rođenom djetetu, njegovoj majci, ocu, našim bakama i djedovima, za naše obitelji i domovinu Hrvatsku. U Hrvatskoj su 4 medicinska fakulteta na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Isto tako, iskustvo i znanstvena istraživanja potvrđuju da je za brigu o nerođenom i rođenom djetetu ključna ljubav. Ljubav i briga o trudnici, djetetovoj majci, ljubav majke i oca prema nerođenom djetetu, baš kao i potpora obitelji i lokalne, društvene zajednice,stoji u priopćenju Hoda za život.

Andreja Duvančić, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu, istaknula je da se danas hodalo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. „Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Stoga je naša odgovornost briga za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Želimo potaknuti aktualnu vlast da poduzme konkretne mjere koje bi pomogle majkama, obiteljima. Podsjećamo i na važnost podrške svakog muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta.

 „Danas kad vidimo da u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda – jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti, a znanost kaže da život počinje začećem! Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života, koji  jača i štiti ženu i osigurava dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta te o posljedicama pobačaja i za dijete i za majku!“, rekla je Andreja Duvančić, koordinatorica Hoda za život.

Željka Markić, liječnica, voditeljica nacionalne koordinacije Hoda za život poručila je: „Pobačaj predstavlja prekid života konkretne osobe – neponovljivog ljudskog bića – dječaka ili djevojčice. Svako dijete ima pravo na život. I niti jedna se majka ne bi trebala naći u situaciji da prekine život svog djeteta!“

Na Hodu za život danas se čulo i  potresno iskustvo gđe Tee Bekavac, diplomirane ekonomistice i gđe Urše Cankar Soares, Montessori pedagoginje iz Slovenije.

Tea Bekavac, ekonomistica i majka četvero djece, iznijela je teško iskustvo smrti svoje djevojčice Rite. Za Ritu je u 7. mjesecu trudnoće postavljena teška dijagnoza. Tea ju je odlučila roditi.

„Svaki proživljeni dan bio je prožet silnom ljubavlju i nježnošću cijele obitelji prema Riti, zahvalni smo za svaki trenutak s njom, svaki poljubac, pogled i nježan dodir“, rekla je Tea Bekavac.

Urša Cankar Soares, Montessori pedagoginja iz Slovenije, majka troje djece, istaknula je važnost podrške u podizanju razine poštivanja svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

„Bila bih ponosna kada bi slovenski stručnjaci svojim medicinskim znanjem mogli prihvaćati stranu djecu na liječenje, a ne da oni dolaze k nama umrijeti. Usmrćivanje djeteta koje može preživjeti izvan majčine utrobe nije suosjećanje, to nije pomoć.

Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma. Mi danas ovdje zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom“, rekla je Cankar Soares.

Prim. Boris Ujević, dr.med., specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije, koji svoje znanje i ljubav stavlja u službu i majke i djeteta, oba pacijenta, istaknuo je važnost dostupnosti prave i istinite informacije. Da bismo mogli izabrati život, moramo biti informirani i upućeni u istinu o životu. Kao liječnik, ginekolog, potvrđujem znanstvenu činjenicu kako život započinje trenutkom začeća!

Također, istaknuo je važnost prava na priziv savjesti kao temeljnog ljudskog prava, zajamčenog Poveljom o pravima čovjeka. Ono omogućuje liječnicima, medicinskom osoblju te farmaceutima, da ne vrše postupke ili ne primjenjuju lijekove koji mogu naškoditi njihovom pacijentu.

Znanost je toliko uznapredovala te je svima nama otkrila kako je svako začeto dijete jedinstvenog genetskog koda. Već 18. dan od trenutka začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna formirani su svi organi, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta. Već s 12 tjedana starosti dijete se smiješi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol!

Svi mi ljudi povezani smo zajedničkom stvarnošću da nam u tih prvih 9 mjeseci života, još intenzivnije nego inače u životu, treba ljubav i zaštita naše majke, oca i cijelog društva. Svi mi ovdje dobili smo tu zaštitu. Da nismo, danas ne bismo bili ovdje. Želimo to omogućiti i drugima!

Zagreb je četvrti grad ove godine u kojem se hoda za zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Prošle subote, Hod se održao po prvi puta u Varaždinu i Vinkovcima, te Slavonskom Brodu.

Iduće subote, 21. svibnja, Hod će se održati u Imotskom i Splitu28. svibnja u Zadru i po prvi puta u Pločama11. lipnja u Osijeku i Sisku, a 25. lipnja za zaštitu života hodat će se u Rijeci.

Foto: Hod za život