“Borac” za slobodu medija: Kuščević brani upad policije u novinarsku redakciju

“Borac” za slobodu medija: Kuščević brani upad policije u novinarsku redakciju

Policija radi svoj posao, novinari svoj, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu uoči sjednice Užeg kabineta Vlade. Smatra i da je razina medijskih sloboda u Hrvatskoj ‘na zavidnoj europskoj razini’.

Ministar je tako, naime, komentirao jučerašnji događaj kad je policija – po nalogu odvjetnika župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića – došla u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir.

“Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona, od postupanja policije. Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova”, kaže Kuščević.

Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje, priopćilo je u srijedu Hrvatsko novinarsko društvo.

“Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju, piše N1.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina