Hrvatski san u Narodnim novinama: Posla ima samo za HDZ-ovce

Hrvatski san u Narodnim novinama: Posla ima samo za HDZ-ovce

Državna tvrtka Narodne novine, koja je zadnjih godina gomilala gubitke, nikad nije imala radno mjesto voditelja strateškog razvoja. Mjesto je otvoreno zimus. Zatim je raspisan natječaj za njegovo popunjavanje.

I kao budući strateg tvrtke izabran je Damir Belošević, HDZ-ov načelnik zagorske općine Đurmanec. Ekonomist Belošević za načelničku funkciju prima mjesečno 12.545 kuna. A kao voditelj strateškog razvoja Narodnih novina trebao bi imati plaću od oko 17.000 kuna. Zakon mu ne brani da istodobno bude na obje funkcije pa bi ovaj HDZ-ovac s gotovo 30.000 kuna plaće bio jedan od najplaćenijih dužnosnika.

Zarađivat će mjesečno oko 7000 kuna više od premijera i svojeg stranačkog šefa Andreja Plenkovića. Belošević nam, unatoč mailu, pozivu i poruci kod tajnice, nije odgovorio što ga kvalificira za novu funkciju, zašto se prijavio i hoće li zaista ostati primati dvije plaće, kao što smo dobili informaciju u Narodnim novinama, pišu 24 sata.

Ali Belošević nije jedini HDZ-ovac izabran na natječaju za radna mjesta na koji se ukupno javilo više od 200 kandidata.

– Znali smo u tvrtki tko će biti izabran na rukovodeće pozicije i prije nego što se itko prijavio na natječaj. Samo dva, tri rukovodeća radna mjesta nisu popunjena stranačkim ljudima. I prije je bilo političkog zapošljavanja, ali nikad ovako – kaže nam ogorčeni zaposlenik Narodnih novina, koji je inače dobro upućen u zapošljavanja u tvrtki.

Najmanje su četvero HDZ-ovaca prošli na natječaju i svi su iz Krapinsko-zagorske županije. Kako nam objašnjava naš sugovornik, zapošljavanja su išla preko predsjednika županijskog HDZ-a Žarka Tušeka, koji je i saborski zastupnik. U upravi Narodnih novina je već od ranije Tušekov prijatelj i stranački kolega Mato Regvar, drugi član je Robert Hirc, član Reformista Radimira Čačića koji podržavaju Vladu.

Foto: Denis Cerić/Hina