BRAVO LEGENDO: Veliki Eric Clapton odbija nastupati na koncertima na kojima će se tražiti Covid potvrda

BRAVO LEGENDO: Veliki Eric Clapton odbija nastupati na koncertima na kojima će se tražiti Covid potvrda

Eric Clapton u srijedu je najavio kako odbija sudjelovati u javnim nastupima za čije se pohađanje zahtijeva dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa. Clapton je tako postao jednim od prvih priznatih umjetnika koji odbija poštivanje sigurnosne mjere opreza donesene u svrhu vraćanja koncerata uživo, piše The Washington Post.

Clapton, koji je i ranije kritizirao britansku Vladu za njezinu reakciju na pandemiju, sada je odgovorio na najavu premijera Borisa Johnsona prema kojoj će se za ulazak na kocerte i u noćne klubove tražiti Covid-potvrda. Clapton kaže kako je čašću obvezan usprotiviti se mjerama sigurnosti koje nameće javno zdravstvo.

“Želim naglasiti kako neću nastupati na koncertima na kojima se diskriminira dio publike”, rekao je Clapton u izjavi na društvenim mrežama. “Dok se ne otvori mogućnost da svi mogu prisustvovati izvedbi, zadržavam pravo na otkazivanje nastupa”, rekao je.

Poruka je podijeljena zajedno s poveznicom na Calptonovu pjesmu ‘Stand and Deliver’ nastalu u suradnji s Van Morrisonom, kao pobuna protiv društvenog zatvaranja. LA Times je okarakterizirao pjesmu kao ‘iznimno dosadnjikavu’, a između ostaloga poručuje: “Želiš li biti slobodan čovjek/Ili želiš biti rob?”

Claptonovo opiranje mjerama sigurnosti dolazi u vrijeme dok se diljem svijeta živa glazba vraća na pozornice, čime se društvo vraća u donekle normalno stanje, unatoč nadolazećoj prijetnji od visokozarazne delta varijatne Covida-19.

Glazbenik je u svibnju je kazao da je doživio katastrofalne nuspojave nakon što je uzeo obje doze cjepiva AstraZenece, otkrivši da su mu “šake i noge bile smrznute, utrnule ili su gorjele”.

“Bojao sam se da više nikada neću svirati”, napisao je tada, dodavši “nikada nije trebao prilaziti igli.”

Cjepivo AstraZenece djeluju 74 posto protiv alfa soja koronavirusa, a dvostruka doza cjepiva bila je 67 posto učinkovita protiv delte soja, prema novoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine.

Clapton je također kazao kako je pronašao “heroje” protiv zaključavanja u britanskom političaru Desmondu Swayneu i Morrisonu, čiji su tekstovi, kako je rekao, “odzvanjali u mom srcu”. Gitaristički virtuoz također je posudio kombi bendu koji nastupa diljem Ujedinjenog Kraljevstva u znak protesta zbog ograničenja, zaključuje se u članku kojeg je preveo Narod.hr.