Mediji ovo prešućuju: Bandićev jatak i član HDZ-a odlično zarađuje na testiranju navijača

Mediji ovo prešućuju: Bandićev jatak i član HDZ-a odlično zarađuje na testiranju navijača

Nogometaši Hajduka svladali su Tobol pred otprilike 11 tisuća gledatelja. Naoko puno, ali za splitske prilike ipak – premalo.

Tradicionalno euforično nogometno okruženje obično je tijekom srpanjskih dana nudilo slike dupke ispunjenog Poljuda. Najmanje dvadesetak tisuća gledatelja znalo je ispratiti Hajduk u prvu europsku avanturu. Ovoga puta brojke su skromnije iz razumljivih razloga. Dio navijača unatoč velikoj ljubavi prema nogometu i Hajduku jednostavno nema namjere kroz cijepljenje ili testiranje osigurati Covid putovnicu, javlja Novi list.

Ima i onih koji su se uredno cijepili, ali ne žele riskirati da uskoro postanu – pozitivni. Neka engleska istraživanja pokazala su najmanje 5.000 pozitivnih nalaza na 60.000 gledatelja koliko se okupilo na finala EURO-a na Wembleyju. A tamo su mogli samo oni koji su primili obje doze ili obavili testiranje neposredno uoči utakmice. UEFA je tu bila vrlo stroga, na Wembley sigurno nije ušao nitko tko nije zadovoljio stroge epidemiološke mjere. Masovna okupljanja kao što su nogometne utakmice pokazala su se kao vrlo rizična mjesta i u tom smislu ni tako stroge epidemiološke mjere ne mogu u potpunosti osujetiti prijenos virusa i mogućnost zaraze.

Danima uoči utakmice Hajduka i Tobola s Poljuda je stizala slika brojnih navijača koji su strpljivo formirali redove. Ne ispred blagajni već ispred šatora za testiranje. Veliki broj navijača, jasno onih djelomično ili potpuno necijepljenih, odlučio se izdvojiti 80 ili 50 kuna (za one koji su primili prvu dozu) kako bi vidjeli Hajduka u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Dovoljno je pomnožiti 80 kuna s primjerice 5.000 testova i doći do značajnih iznosa. Ovakve slike očito postaju svakodnevica oko HNL stadiona.

U slučaju Hajduka, klub je uoči pretkola Konferencijske lige osigurao testiranja u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na Turskoj kuli i to u srijedu i četvrtak.

Jučer su, pak, organizirani i dodatni punktovi u krugu stadiona ispod južne tribine, ali i u Makarskoj i Podstrani. Za to je Hajduk angažirao privatnu Polikliniku Life, u vlasništvu dr. Tomislava Madžara. Radi se o članu HDZ-a koji je radio kao savjetnik za zdravstvo i sport bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a godinama je bio i glavni liječnik hrvatskih nogometnih reprezentacija. Bitno je napomenuti da je je Madžar bio u izuzetno dobrim odnosima s bivšim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

U političkom smislu, javnosti je postao najpoznatiji po ekscesu na Prisavlju kad je nakon HTV sučeljavanja Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović izgubio kontrolu i napao aktualnog predsjednika. Incident je snimljen i objavljen u medijima,