Britanski novinar oduševljen Pelješkim mostom: Zašto nije spomenuo Borisa Johnsona koji je prije deset godina otkrio čari hrvatskog juga

Britanski novinar oduševljen Pelješkim mostom: Zašto nije spomenuo Borisa Johnsona koji je prije deset godina otkrio čari hrvatskog juga

“Prvi sam Britanac koji je vozio Pelješkim mostom”, kaže u svojoj reportaži s juga Hrvatske, nakon otvaranja mosta, novinar The Sunday Timesa, Tristan Rutherford. Činjenica da je, kako kaže, otkrio ‘obalu izgubljenu u vremenu‘ posebno ga je oduševila.

Pelješki je most vrijedan 525 milijuna eura vijuga iznad Jadranskog mora, povezujući selo Komarna i poluotok Pelješac. Dug kilometar i pol, most je toliko visok da cruiseri mogu nesmetano proći ispod njega. Poput vijadukta Norman Foster‘s Millau u južnoj Francuskoj, na vrhu su bijele kabelske piramide koje zrcale brda iza njega. Moj unajmljeni automobil kao da je na toboganu kroz oblake, piše britanski novinar, javlja Jutarnji list.

Pojašnjava kako most sada zamjenjuje staru cestu koja prolazi kroz dio Bosne i Hercegovine i nakratko prekida hrvatsku obalu Jadrana. Ta stara ruta učinila je vožnju između Splita i Dubrovnika petosatnim maratonom, uključujući granične prijelaze iz i natrag u EU. Od trenutka kada se formalno otvorio Pelješki most dva hrvatska obalna središta spojena su u pola tog vremena.

Pelješki most

Oduševljeni novinar zaboravio je spomenuti da još jedan Britanac jako dobro poznaje taj kraj. Naime, još uvijek aktualni britanski premijer Boris Johnson još prije desetak godina, kad aje bio gradonačelnik Londona, prepoznao je čari hrvatskog juga.

Za odmor je izabrao Villu Stolovi, što se smjestila u mjestu Slivno Ravno u Dolini Neretve. Za one koji ne znaju, mjesto Komarna, gdje počinje Pelješki most, nalazi se također u sklopu općine Slivno Ravno.

– Za nas je ovo bilo posebno iskustvo, iako visoki dužnosnici često kod nas odsjedaju. Mislili smo da će biti komplicirano, ali gospodin Boris sušta je suprotnost. Jednostavan je čovjek, ali zanimljiva ličnost, izjavili su tada za Večernji list domaćini iz obitelji Deak.

Boris Johnson je posjetio Mostar, Dubrovnik, oduševio ga je arheološki muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića

Posebno ga se, kaže, dojmio fotosafari. Plovio je neretvanskom lađom, uživao u prekrasnom krajoliku. – Prolazimo močvarom, u daljini se vide nasadi mandarina, a oko nas lete ždralovi… – opisao je Johnson tada svoje iskustvo lokalnom Radiju Nerona.

Boris Johnson je 2016. godine ljetovao u Sutivanu na otoku Braču.

Boris Johnson ljetovao je u općini Slivno 2012. godine

Foto: Hina