Budimir Lončar odustao od Bandićeva odlikovanja: Tvrdi da je izložen javnom linču

Budimir Lončar odustao od Bandićeva odlikovanja: Tvrdi da je izložen javnom linču

Posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar odbio je priznanje Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a.

Nakon što se HDZ ogradio od namjere Milana Bandića da Budimiru Lončaru da priznanje, Lončar se oglasio oštrim priopćenjem.

“Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i skupina koji žele – preko mene – obračunati s prošlošću, prisiljen sam obratiti se na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske. Nikakvih drugih ni daljih reagiranja s moje strane neće biti”, navodi Lončar poručujući da nikome neće dozvoliti da mu otme njegov mir i dostojanstvo, prenosi N1.

Navodi da je nakon objave da mu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi uručiti visoko priznanje glavnoga grada Hrvatske postao “predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča” te poručuje da se nema namjeru braniti od recikliranih optužbi, jer je o svemu tome već govorio što se može provjeriti uvidom u relevantne dokumente. “Postoje, uostalom, i živi svjedoci”, dodaje.

“Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore”, poručuje Lončar u objavi.

Dodaje da mu je ispod časti ulaziti u bilo kakvu polemiku s onima koji ga optužuju, jer nisu zavrijedili da im se poklanja pozornost.

“Ne mogu, međutim, a da ne konstatiram kako znakovito šute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pozornost, nego i reagirati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje. Ta me šutnja zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi, jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stup srama. Danas mene, a sutra – tko zna koga. Siguran više nije nitko”, poručuje Lončar.

Jednako mu je tako, nastavlja u objavi, ispod časti licitirati s onime što je učinio za Hrvatsku i njezin položaj u svijetu nakon raspada Jugoslavije. “I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svjedoci koji znaju što je i kako je bilo”, dodaje.

“U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari”, poručuje Lončar.