Capak otkrio: Više od 22 posto umrlih primilo je barem jednu dozu cjepiva

Capak otkrio: Više od 22 posto umrlih primilo je barem jednu dozu cjepiva

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o aktualnoj situaciji vezanoj za koronavirus.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.517 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.990. Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata, priopćio je Stožer. Preminulo je 10 osoba, javlja Jutarnji list.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je prije tjedan dana bilo 1291 novozaraženih, a tjedan prije toga 1394 novozaraženih.

– U ovom tjednu imali smo 6.416 novooboljelih, a u prošlom tjednu je u prvih pet dana tjedna bilo 5.777 novooboljelih. Imamo porast od 11 posto. Trenutna prosječna incidencija za RH je najniža u Istri, a najviša u Požeško-slavonskoj županiji. Hrvatska trenutno zauzima 22. mjesto u Europi, na vrhu je Litva, a najnižu incidenciju ima Poljska.

Po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 20. smo mjestu ljestvice zemalja EU – najvišu stopu ima Mađarska, a najmanju Finska.

U zadnjem tjednu imali smo ukupno 540 hospitaliziranih, od kojih 72 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. U zadnjih sedam dana su preminule 84 osobe, od kojih 77,4 posto nije primilo niti jednu dozu cjepiva. U istom periodu imali smo 8546 novih slučajeva, od kojih 78,8 posto nije cijepljeno niti jednom dozom, rekao je Capak.

Što kaže EK?

Potom se novinarima obratila dr. Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

– Znanstvena platforma EK održana je jučer. Bilježi se povećani broj inficiranih na istoku Europe i povećan je broj osoba koje završavaju na intenzivnoj njezi. Najveći su problem necijepljeni. Oko 99,6 posto delta varijante je u Europi, drugih varijanti zasad gotovo da i nema.

Europski centar za kontrolu bolesti jučer je naglasio da treba biti vrlo oprezan s relaksiranjem mjera. Procijepljenost je u Europi oko 72 posto među većinom zemalja. Moramo imati 75 posto cijepljenih od ukupne populacije u Europi da bi smo držali virus pod kontrolom. Upozoravaju da zemlje koje su naglo ukinule mjere šire broj inficiranih i da nagle odluke nisu epidemiološki najbolje. Čini se da, osim u prvom valu, ekstremne odluke nisu najbolje. Jedna sredina, jedno praćenje situacije je najbolji kurs.

Upozorili su nas da su osnovne mjere, maska, distanca i higijena, važni barem dok se ne postigne visok stupanj procijepljenosti. Svi zdušno, svi stručnjaci upozoravaju da je jedini način da se maknemo iz ove situacije i riješimo ove pošasti je da se što veći broj ljudi cijepi. ECDC upozorava da se mjere usmjeravaju prema najranjivijima, ali i da je važno ostali dio populacije uvjeriti da se cijepe kako bi onemogućili cirkulaciju virusa, rekla je Markotić pa nastavila.

Lekcija prvog vala

– Italija je naučila tešku lekciju iz prvog vala, imaju dobre rezultate sa cijepljenjem djece. Nije zabilježen porast miokarditisa. U tom smjeru ide i Cipar, idu prema školstvu. Pripremaju kampanju usmjerenu prema djelatnicima, roditeljima i djeci, žele povećati svijest o potrebi za cijepljenjem. Bilo je raznih pogleda koliko se virus može ili ne može širiti među djecom. Vrijeme je još toplo, prozori se drže otvoreni, ali se očekuje povećanje. Teško je procijeniti koje se dijete zarazilo u školi ili na nekoj drugoj aktivnosti.

Većina zemalja drži mjere kao i Hrvatska, Belgija je istaknula nešto što muči neke druge zemlje. Imaju dobru procijepljenost na sjeveru, ali u francuskom dijelu su jako loši rezultati, među najlošijima u Europi. Irska je potpuno cijepila 74 posto stanovništva, imaju stabilnu situaciju. U Mađarskoj su se isto odlučili da će cijepiti trećom dozom cijelu populaciju, starije od 50 godina, kojima je prošlo šest mjeseci od druge doze.

Europska agencija za lijekove će u utorak objaviti odluku, barem je tako planirano, u skladu s odlukom Američke agencije. Bit će preporuka da se docijepe imunokompromitirane osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici i ostale izložene osobe. Više se puta isticalo da zemlje imaju svoje specifičnosti i ne može se upravljanje ovom krizom, mjerama i cijepljenjem svoditi na istu kampanju. Vjerojatno će ostaviti određeni prostor da se same zemlje odluče za dodatna cijepljenja.

Neki relevantni podaci bit će ubrzo objavljeni. Važno je da nam ide sezona gripe, sezona cijepljenja protiv gripe. Tu se analiziraju informacije gdje je UK napravila studiju u kojoj se kombiniraju RNA cjepiva i cjepiva protiv gripe. Grci su napravili istraživanja da nije bilo većih nuspojava kod simultanih davanja cjepiva protiv covida i gripe.

Na slučaj smrti žene nakon cjepiva u Sloveniji osvrnuo se njihov predstavnik, to se ispituje. Za sada mogu reći da je ta osoba imala prethodno određenu zdravstvenu situaciju koja je također mogla dovesti do tog ishoda i da će slovenska komisija zajedno s europskom agencijom dati relevantno izvješće, je li se smrt dogodila zbog cijepljenja ili drugih okolnosti, kazala je Markotić.

Foto: Hina

Facebook Comments