Damir Kajin: Neki IDS-ovci su više voljeli sebe nego Istru

Damir Kajin: Neki IDS-ovci su više voljeli sebe nego Istru

Razbistruje li se istarsko političko nebo nakon »nereda« koje su stvorili prošli lokalni izbori? Vidi li se na obzoru novi poredak ili će se, što se dalje odmičemo, sve približiti teoriji kaosa. Nakon ljeta i s njime izazvane pauze na političkim »ratištima«, listopad kao mjesec zagrijavanja i studeni kao mjesec razrješavanja prije prosinačkih svečanosti uvijek donose najveće političke stresove. U slučaju Istre to je svakako bio pulski referendum za Lungomare. I koliko je god pomogao buđenju izvaninstitucionalne građanske svijesti, i to one skoro nepostojeće koja bi funkcionirala izvan prečesto silno ispolitiziranih »alternativnih strujanja«, čini se kako je neka politička gibanja i odrastanja skrenuo na sporedni kolosijek, javlja Novi list.

(Pre)bogata regija

O svim tim procesima, o jasnijem oblikovanju istarske političke scene koja polako putuje prema polovici na prošlim izborima osvojenih mandata, razgovarali smo s jednim od lidera te svakako političkih iskusnika Istre, Damirom Kajinom, gradonačelnikom Buzeta.

– Nered je dominantno stvorio IDS. Nered nisu stvorili izbori. Posljedica nereda su izborni rezultati IDS-a. Svakako pitanje je i to jesu li nove ekipe, politički, radno, organizacijski, intelektualno kapacitirane da svoje sredine ne uvedu u stvarni nered ili kao što kažete kaos. To je najvažnije pitanje. Drugo, Istra je za hrvatske prilike prebogata. Tvrdim, danas je u boljoj poziciji od Trsta što se vidi i po standardu, pa i plaćama – istina ne kod javnih djelatnika – unutar desetina djelatnosti. I to ne samo kuhara, keramičara, vodoinstalatera, spremačica, zubara… Uostalom imate trend da se ljudi vraćaju iz Njemačke jer ne žele radit samo za režije. I treće, nitko od nas koji smo dobili vlast ne počinje iz početka već baštini minuli rad i generacija političara koji su se davali Istri, pa i IDS-a. Istina, ima onih koji su više voljeli sebe nego Istru, mislili su da su vječni, a »samo mijena vječna jest«. Uvjeren sam da će gradonačelnici koji nisu iz IDS-a dobiti i drugi mandat, kao što će ga ponovit i gradonačelnici Poreča, Umaga, Rovinja, Novigrada… Pitanje je županija. Ovi izbori su pokazali da će je IDS teško zadržati, pustimo sad Miletićev status, a SDP ili Most je neće dobiti.

Kako ste doživjeli pulski referendum u političkom smislu, je li ojačao Filipa Zoričića?

– Pulski referendum je ojačao Zoričića i oslabio Možemo!, ali priča je slojevitija. Nitko se nije nadao da će se skupit potreban broj potpisa, a je. Znalo se da 50 posto plus jedan glas Inicijativa ne može dobit. To se ne bi dobilo ni kada se čitava Hrvatska izjašnjavala o ulasku u EU i zato smo mijenjali Ustav. S druge strane potpuno mi je nerazumljivo zašto su neki protiv investicije od 500 do 600 milijuna kuna?! Istina je i da je izlaznost bila solidna i da je golemih 90 posto zaokružilo NE hotelu. Što to govori? Da je Pula oko tog projekta u najmanju ruku podijeljena i da je odlučivala obična većina nisam siguran da referendum ne bi prošao. Gledajući sa strane siguran sam da će ovaj projekt preporodit pulski turizam, ako kapital nije sporan.

Zaslužni i suodgovorni

Nije li on usporio, ako ne i zaustavio formiranje nove istarske ljevice čijim je liderom trebao postati Možemo?

– Možemo ne može biti predvodnik istarske ljevice, kamoli istarske politike ili još preciznije, naše budućnosti! Daleko su oni od toga, a kad se iskažu u Zagrebu, dobro došli u Istru.

U problemima je i stranka koja vas je podržala na izborima. Istina, Danijel Ferić i Vili Bassanese se uz lidere lokalne samouprave sa šireg riječkog područja mogu smatrati najboljim SDP-ovskom kadrom, no čini se kako izvan pojedinačnih istupa, SDP-a u Istri nema?

– Bassaneze je odličan, operativan, čovjek od riječi. Uspješno vodi grad, istina zapadna obala Istre je neki drugi svijet. Čitam da se u Puli četvorni metar prodaje za 1.100 eura! Za koliko tek onda u Poreču, Rovinj da ne spominjem. SDP-u u Istri najveći je balast SDP na nacionalnoj razini. Gore su bez sadržaja, bez inicijativa, samo kontra, a to što su mene koji sam ih uvodio u Vijeće, podržali, skupo me koštalo, ali moramo dalje, za dobrobit Buzeta. Malo zatomiti ego i bit će dobro.

Kakvi su vam kontakti s današnjim IDS-om? Je li Paus na dobrom putu?

– Paus se trudi. Korektni smo. Njegov nastup je artikuliran, miran, ali ima tri hendikepa. Prvo, dolazi na čelo stranke nakon njezinog fijaska, drugi, dolazi iz premale sredine jer se gradonačelnici IDS-a sa zapadne obale nisu htjeli upuštati u rizik da kao IDS-ovi kandidati za župana ne uspiju u namjeri, a potom bi ugrozili svoj povratak u sredine kojima uspješno upravljaju, i treće, vrijeme brzo prolazi i Paus ne može brže nametnuti, ne svoju, već novu politiku IDS-a.

Čujete li se s nekim od političara »stare garde«, o čemu razgovarate s Jakovčićem kad se i ako se čujete?

– U načelu ne, ali se na nekim manifestacijama sretnemo. Počeli smo razgovarati, i to je nešto, ali smo i zaslužni i suodgovorni za ovaj politički trenutak Istre. Šteta, jer je IDS, pogotovo onaj iskonski, ne računajući partizanski pokret što je iznad svega, bila jedna lijepa, poštena, hrabra i uspješna priča. Sačuvali smo suživot. Ljude na radnim mjestima, skretali pozornost na Istru, istina, bilo nam je pet puta lakše nego Slavoncima ili Ličanima, i pokazali smo da se može drugačije.

Protivnik revolucija

I vama je s vašim mladim snagama u Buzetu često »vatreno«. Ima li šanse za smirivanjem tenzija?

– Pa radimo da se strasti smire. Hoće. Moramo. Ja kažem, kampanja i izbori su jedno, posao i postizborni život nešto posve drugo. Ponavljam, niti je Buzet bio devastiran grad, niti je Istra bila opustošena IDS-ovom politikom. Dapače. Niti život počinje od nas, niti bi se politika trebala vodit na revanšizmu, ili, kao što bih ja rekao puštanju krvi. Istina je da je izvršna vlast jedno, predstavnička posve drugo. Našao sam se na »nišanu« jer sam htio mirnu tranziciju, sačuvati ljude koji žive od plaće, koje ne dam jer nema tko odradit posao, protivim se revolucijama i zato jer sam rekao da je moja suradnja s Plenkovićevom Vladom fantastična. A ona to je. Nikada, baš nikada, nakon 1990-te Istra nije imala bolji tretman od onog koji ima od dolaska Plenkovića. Može to neke smetati, ali to se vidi kroz investicije i uvažavanje. HDZ vjerojatno neće u Istri polučiti puno bolji rezultat od sadašnjeg, ali Vlada je prema Buzetu, Puli, Umagu… prema Istri prijateljski nastrojena. Dođite u Buzet i vidjeti ćete da se Buzet mijenja, a tek za godinu dana, gradi se, i to u teškim vremenima koja mogu biti još teža. I konačno s kim bi lokalna vlast trebala surađivati nego s Vladom premijera Plenkovića kojoj parlamentarna oporba nije ni do koljena što je istinski problem opozicije i Hrvatske.

Izuzmemo li superbogate i samozadovoljne Rovinj i Poreč, je li zapravo Suzana Jašić u Pazinu pronašla najbolji novi politički sklad?

– Trudi se. Daje se Pazinu. Iskreno i otvoreno komuniciramo. Zajednički nastupamo jer su Buzet i Pazin najsličniji istarski gradovi. Ne podmećemo si. Nakon što je na ponovljenim izborima za Vijeće dobila apsolutnu većinu ima – mir. Znam koliko se daje gradu, znam da je Pazinu financijski teže nego meni u Buzetu, i zato se nešto više događa Buzetu nego Pazinu.

Solidarnost s ukrajinskim narodom

Kako doživljavate aktualni trenutak Ukrajine?

– Divim se tom narodu. Brane Europu od monstruozne politike Kremlja. S tim napaćenim narodom moramo biti solidarni, kada već ‘91. drugi nisu bili s Hrvatskom. Putin gubi rat, to ga baca u očaj jer bi se Rusiji mogla dogoditi 1917., što bi moglo biti pogubno i ne samo za njega, već sve nas. A to da Hrvatska pomogne Ukrajini u obuci vojnika bolničara ili u obuci onih koji će uklanjati mine, ne vidim spornim kada to već čini desetak europskih zemalja.

Foto: Hina