DOBILA FUCHSOVU NAGRADU: Pupovčev najbliži suradnik se očitovao o otkazivanju skupa na kojem je trebala nastupiti “nastavnica” koja je Hrvate nazvala sotonama

DOBILA FUCHSOVU NAGRADU: Pupovčev najbliži suradnik se očitovao o otkazivanju skupa na kojem je trebala nastupiti  “nastavnica” koja je Hrvate nazvala sotonama

Agencija za odgoj i obrazovanje organizira brojne stručne skupove širom Hrvatske, samo danas će ih biti više od 30. Ali, na internetskoj stranici Agencije piše da je jedan otkazan, onaj koji je pod nazivom »Srbi u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu« trebao u Karlovcu započeti 3. srpnja i trajati dva dana.

Taj je interdisciplinaran skup, kako su nas izvijestili iz Agencije, »odgođen prema zaključku Upravnog vijeća«.

Međutim, prije samo nekoliko dana u Agenciji za odgoj i obrazovanje nisu niti pomišljali na to, iako je u pojedinim desno orijentiranim portalima već u tijeku bila kampanja protiv tog skupa i to zato što je kao predavačica najavljena i učiteljica iz Borova Snežana Šević, prošlogodišnja dobitnica nagrade ministra Radovana Fuchsa za najbolje prosvjetne djelatnike, u čijem opusu je problematična knjiga »Putevi nezaborava« iz 1996. U njoj je ona, u vrijeme kad područje na kojem je živjela još nije bilo reintegrirano u Hrvatsku, pisala da su Hrvati sotone i ustaše koji su u Vukovaru »… radili sve što samo bolesni um može da smisli«. No, Agencija za odgoj i obrazovanje svejedno je u četvrtak odgovorila portalu Radio Mrežnica da će se planirani skup održati, jer su teme koje će se obrađivati »sastavni dio kurikula nastave povijesti, srpskog jezika, likovne i glazbene kulture i umjetnosti u hrvatskim školama«, prema zakonskom modelu školovanja pripadnika nacionalnih manjina. Snežana Šević će, objasnili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje, imati predavanje o prozi Branka Ćopića, na kojoj je doktorirala, piše Dražen Ciglenečki u Novom list.

Snežana Šević

Ali, istog četvrtka zasjedalo je Gradsko vijeće Karlovca i HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić dobio je pitanje vijećnika Domovinskog pokreta Alenka Ribića o ovom seminaru, uz obilato citiranje spomenutog uratka Snežane Šević.

– Prvi mi je to glas, ali ako će to biti tema tih radionica, onda lagano dolazimo do apsurda priče o manjinama u Hrvatskoj. Nama u Karlovcu jednako su vrijedne sve manjine, ali Agencija bi morala vidjeti kako i s kim surađuje. Dužan sam kao gradonačelnik poslati to Agenciji jer ovo što sam čuo je klasično huškanje, odgovorio je Mandić oporbenom vijećniku.

Dan kasnije HDZ-ova županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin je na sjednici Županijske skupštine informirala prisutne da tog skupa neće biti. Poslužilo joj je za to pitanje vijećnika HDZ-a Ivana Požege.

– Alarmirali smo Agenciju s obzirom na naziv skupa, program i sudionike. Mogu reći da je on odmah otkazan na Upravnom vijeću. U njihovom zaključku piše da je potrebno revidirati program skupa, nazive predavanja i predavače, ali i izmjestiti ga iz Karlovca. Bio bi to u najmanju ruku provokativan skup, vjerojatno i štetan, umirila je karlovačka županica svoje HDZ-ovce i njihove istomišljenike iz Domovinskog pokreta.

Retorika iz prošlosti

Sada je, međutim, uznemiren njezin zamjenik Dejan Mihajlović, potpredsjednik SDSS-a, koji upozorava da niti Grad Karlovac, niti Karlovačka županija nemaju nikakve nadležnosti nad stručnim skupom koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje.

Dejan Mihajlović

– Ni Grad ni Županija ne moraju dozvoliti ovakav skup niti ga mogu zabraniti. Ali, jasno je da su iz HDZ-a ili nekih drugih političkih opcija s karlovačkog područja kontaktirali vjerojatno ministra Fuchsa i da je on reagirao. Ne razumijem zašto se to dogodilo, nije postojao osnovan razlog za otkazivanje skupa koji je trebao biti u jednom hotelu, dakle u privatnom prostoru. O toj knjizi o kojoj se govori nije trebalo biti riječi na skupu, a žena koja ju je napisala nagrađena je kao jedna od najboljih profesorica u Hrvatskoj. Ako u knjizi, za koju ranije nisam ni znao, ima nešto protuzakonito, neka se time DORH bavi, rekao nam je jučer Mihajlović.

Vodstvo SDSS-a nije još raspravljalo o otkazivanju stručnog skupa o Srbima u Drugom svjetskom ratu, ali, kaže Mihajlović, »sigurno hoćemo«.

– Svima se mora staviti do znanja da ovo nije dobar način komunikacije, da se vraćamo retorici iz nekih prošlih vremena gdje bi ona trebala ostati. Idemo prema izborima i dolazi do izražaja politikanstvo određene skupine ljudi. Nažalost, bit će sve više tema koje se tiču hrvatsko-srpskih odnosa umjesto da se fokusiramo na važnije stvari, zaključuje potpredsjednik SDSS-a.

Na slici: Dejan Mihajlović proivi s lijeva, Dejan Jović, Tanja Vukobratović i Milorad Pupovac

Foto: Hina