Doktor Goluža: Cjepiva protiv Covida 19 nisu niti približno učinkovita koliko su to najavljivali njihovi proizvođači i Stožer

Doktor Goluža: Cjepiva protiv Covida 19 nisu niti približno učinkovita koliko su to najavljivali njihovi proizvođači i Stožer

Doktor Trpimir Goluža iznio je svoj stav o cjepivima i cijepljenju. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Potaknut svakodnevnim učestalim upitima poznatih i manje mi poznatih ljudi koristim mogućnost napisati par notornih, po meni neospornih, činjenica vezanih uz aktualnu covid problematiku. Možda nekome pomognu pri donošenju odluke o xijepljenju odnosno necijepljenju. Cjepiva protiv Covida 19 nisu niti približno učinkovita koliko su to najavljivali njihovi proizvođači i članovi nacionalnog Stožera.

Ako ste cijepljeni, ne znači da se ne možete zaraziti.Ipak, nedvojbeno je utvrđeno da cijepljeni imaju višestruko manji rizik da budu zaraženi, a u slučaju zaraze i višestruko manji rizik razvijanja težeg oblika bolesti uključujući i smrtni ishod.Covid potvrde prvenstveno služe provođenju prisilnog cijepljenja, a onda posredno i suzbijanju širenja infekcije.

Apsolutnu sigurnost, odnosno potpuno sprječavanje širenja zaraze Covidom 19, u praksi je nemoguće postići!Značajno veća sigurnost sprječavanja širenja zaraze u zdravstvenim i drugim ustanovama i institucijama no što je ona ostvarena Covid potvrdama postigla bi se obveznim po pojedinca besplatnim PCR testiranjem svih korisnika i pružatelja usluga, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili nisu.

Pri čemu valjanost negativnog testa ne smije biti dulja od 48 sati. Takav pristup podrazumijeva zahtjevniju organizaciju cijepnih punktove i značajno više financijske troškove za državu.Prema trenutnim znanstvenim spoznajama, preporuča se cijepljenje trudnica i dojilja ukoliko iste nemaju zdravstvenih kontraindikacija za cijepljenje. Cijepljenje značajno smanjuje rizik nepovoljnih perinatalnih ishoda kako za čedo tako i za trudnicu, odnosno majku i novorođenče”, ističe Goluža.