Liječnici prilično bahato dociraju biskupima: Nemate duše, krivi ste što je u Hrvatskoj tako malo cijepljenih

Liječnici prilično bahato dociraju biskupima: Nemate duše, krivi ste što je u Hrvatskoj tako malo cijepljenih

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) prilično je oštro komentirala izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koja se u petak usprotivila uvođenju covid-potvrda i pozvala, između ostalog, da se koriste “neinvazivne metode testiranja”.

– Poštovani hrvatski nadbiskupi i biskupi, sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10% zemalja u svijetu s najvišom sto——-om smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli, navode u HUBOL-u u statusu na svojoj službenoj Facebook stranici uz koji su objavili i poveznicu na snimku s porukom pape Franje koji poziva na cijepljenje, što su iz HBK dosad izbjegli učiniti, javlja Jutarnji list.

– Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti, napominju iz HUBOL-a.

– Pozivamo sve koji su sudjelovali u pisanju Vašeg teksta da dođu u COVID-19 bolnice. Izađite iz svojih kula bjelokosnih. Cijepljeni ste, imate COVID potvrdu, nema straha za Vaše zdravlje, dodaju u udruzi.

– Pogledajte u oči bolesnike oboljele od COVID-19 bolesti, ali i bolesnike koji nemaju COVID-19 no ne mogu dobiti zdravstvenu skrb jer bolnice trenutno nemaju mogućnosti o njima skrbiti. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike koji o njima skrbe i u dežurstvima često traže slobodan krevet više za oboljele. Oni će Vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. To je jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk, ističe HUBOL.

Nadbiskup Josip Bozanić

– P.S. Dodatni podsjetnik: izbor dijagnostičkih testova zaista nije specijalistička komepetencija HBK, zaključili su u HUBOL-u.

HBK je, podsjetimo, u petak objavila izjavu gdje je podsjetila da je Kongregacija za nauk vjere u prosincu prošle godine objavila kako je moralno prihvatljivo primiti cjepivo protiv covida-19, da su potaknuli na proizvodnju cjepiva, ali i da ono mora biti dobrovoljno.

– Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja, poručila je HBK.

Dodali su kako potiču vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava da daju svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime.

– Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i “kod kuće”, poručili su hrvatski biskupi.