Doktori odgovorili svom “prijatelju Viliju”: Je li istina da mutite vodu

Doktori odgovorili svom “prijatelju Viliju”: Je li istina da mutite vodu

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je objavom na društvenim mrežama na današnje izjave ministra zudravstva Vilija Beroša koji je među ostalim rekao da ga iznenađuju “reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente”.

Ministar zdravstva Vili Beroš reagirao je u nedjelju na prozivke liječničke komore i sindikata zbog Uredbe o koeficijentima, poručivši kako su za mandata ove Vlade povećana primanja u zdravstvu za više od 40 posto, a liječnici, kao ni do sada, nisu izvan Vladina fokusa.

Međutim, Hrvatska udruga bolničkih liječnika odlučila se oglasiti na Facebooku i postaviti mu nekoliko protupitanja. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Naš prijatelj Vili i njegova empatija

Je li istina ministre da je u svibnju 2021. g. na sjednici Nacionalnog povjerenstva kojim je predsjedao državni tajnik Plazonić zaključeno da se koeficijenti specijalista/užih specijalista izjednače jer rade iste poslove jednake složenosti?

Je li istina da zaključak niste prezentirali na Vladi RH?

Je li istina da je Zakon o radno-pravnim odnosima liječnika samo mrtvo slovo na papiru?

Nije li istina da ste medicinskim sestrama odavno trebali priznati VSS i dati veće koeficijente?

Je li istina da mutite vodu prozivajući liječnike za manjak empatije prema medicinskim sestrama, samo da se u toj mutnoj vodi jasno ne vidi nečinjenje, nepostojanje stručnog upravljanja sustavom, nedostatak vizije i hrabrosti donošenja odluka?

Ne trudite se odgovarati, svi znaju odgovor, uključujući i Vas i Vašeg šefa.”

Foto: Hina