Dolazak “sankcioniranih” Rusa u Zagreb: Vojna obavještajna služba nije imala pojma

Dolazak “sankcioniranih” Rusa u Zagreb: Vojna obavještajna služba nije imala pojma

Nakon što je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio da su ruski trgovci vojnom opremom u jeku sankcija boravili u Hrvatskoj, u srijedu su padali zahtjevi za ostavkama. Sazvan je i izvanredni sastanak Nadzornog odbora ZTC-a, oporba proziva premijera i ministre, a Ivana Pezo Moskaljov doznala je nove informacije.

Šutke je šef ZTC-ove Uprave prošao pored kamere Dnevnika Nove TV kada mu je postavljeno pitanje što je bilo na sastanku. Na stražnji je izlaz pobjegao i sa izvanredne sjednice Nadzornog odbora na kojoj su se tražili odgovori o sastanku s ruskim trgovcima vojnom opremom.

“Tražili smo dopune informacija i kad dobijemo kompletno izvješće onda ćemo nastaviti Nadzorni odbor”, rekao je član Nadzornog odbora ZTC-a Branko Borković dodavši da ne može ništa govoriti o onome što su dosad saznali.

Sjednica je odgođena za idući tjedan. Čekaju da direktor Zdravko Klanac dostavi sva zatražena izvješća. On je pisanim putem poručio  da s Rusima, čija tvrtka proizvodi dijelove za vojne helikoptere i s kojima su surađivali prije, ne bi poslovao zbog EU sankcija.

“Na predmetnom sastanku predstavnici tvrtke ATS izviješteni su kako realizacija ranije sklopljenog Ugovora nije moguća. Ističemo da nije dogovoren ni nastavak ni buduća poslovna suradnja s tvrtkom ATS slijedom čega o navedenom sastanku nije bilo potrebe izvještavati”, priopćili su iz ZTC-a.

Ako im se kanio zahvaliti neshvatljivo je zašto su morali prevaliti toliki put. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, iz Rusije su doputovali preko Kazahstana i Turske. Iz Hrvatske su odletjeli put Mađarske.

S vizama za ulazak u državu nisu imali problema. Dnevniku Nove TV je potvrđeno kako su imali Schengensku i da nije bilo potrebe za novom.

Dnevnik Nove TV doznaje da su promakli Vojno-obavještajnoj agenciji. Obavijestila ih je SOA koja je iz više izvora doznala da su Rusi bili u Turopolju.

Za saborsku oporbu dolazak ruskih gostiju i ponašanje tajnih službi je skandalozno. S Markova trga pozivaju na odgovornost i traže ostavke. 

“Nije kriv samo ravnatelj. Ravnatelj bi trebao otići, ali jednostavno drugog izbora nema nakon ovog gafa, ali uz njega bi trebao otići i ministar i to je sad odgovornost premijera“, istaknuo je Franko Vidović iz Odbora za obranu.

Na slici: Direktor ZTC-a Zdravko Klanac i ministar obrane Mario Banožić