Domovinac Igor Peternel protiv “šetnje s diktatorom Titom”: U brošuri se propagira Jugoslavija

Domovinac Igor Peternel protiv “šetnje s diktatorom Titom”: U brošuri se propagira Jugoslavija

Igor Peternel, v.d. predsjednika podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba, održao je danas konferenciju za medije ispred TZ Grada Zagreba. Tema konferencije za medije bile su aktivnosti TZ Grada Zagreba.

”Razlog današnje konferencije za medije Domovinskog pokreta i mene kao v.d. predsjednika Domovinskog pokreta Zagreba i potpredsjednika zagrebačke Skupštine je aktivnost Turističke zajednice grada Zagreba. Došao sam u posjed službene brošure, programa našeg Adventa i aktivnosti u gradu Zagrebu, gdje mi 2021. godine, usprkos svim rezolucijama od 1996., Europskog parlamenta, preko rezolucija Vijeća Europe, pa sve do rezolucije u Hrvatskom saboru, gdje se jasno govori o totalitarno-komunističkom režimu, imamo promociju komunizma, promociju imena i djela Josipa Broza Tita”, rekao je Peternel.

Peternel je naveo kako se službena tura zove ”Walk with Tito”, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, a u kojoj se kaže da je to tura koja vas vodi u prošlost Jugoslavije, države koja više ne postoji. Peternel je pročitao ulomak iz brošure: ‘Otkrijte fascinantnu hrabru prošlost jugoslavenskog revolucionarnog pokreta dok hodate ulicama Zagreba. Josip Broz Tito bio je vođa jugoslavenskih partizana’. Upozorio je da se govori o Josipu Brozu koji je po njima pozitivna ličnost, koji je rekao ”ne” Hitleru i Staljinu te kako ‘možete sve to skupa obići uz stručno vodstvo po izuzetno popularnim cijenama, na engleskom i na hrvatskom, u trajanju od dva sata’. Peternel je još istaknuo zadnju rečenicu u brošuri, u kojoj se kaže: ”Prošetajte s nama putevima revolucionara” i završava s ”happy to see yu” – bez ”o”, dakle ”yu” – naglasak na Jugoslaviji.

”Mi smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo, smatramo da je to određena doza ideološke provokacije i sramoćenje grada Zagreba. Nova vlast koja se predstavlja kao komunalna, koja bi reciklirala, vidimo što zapravo oni recikliraju. Oni ne rješavaju nikakve komunalne probleme za koje su govorili da će rješavati, a reciklira se jedino povijest i komunistički simboli. Smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo. Ovo je možda banalno, ali na simboličkoj razini radi se o najobičnijoj ideološkoj provokaciji koja je vrlo zanimljiva i koja pokazuje u kojem smjeru nova vlast želi ići”, naglasio je Peternel.

”Zagrebačkom Adventu odsjekli su srce i glavu, on nije ništa drugo do parodija Adventa”

Prokomentirao je i ovogodišnji Advent u organizaciji Turističke zajednice i poručio da se radi se o ismijavanju onog Adventa koji je bio svih ovih godina. Prema Peternelu, taj je advent bio poziv građanima da izađu, da se druže, da probaju gastronomske specijalitete, i imao je određeno srce i dušu, dok su ovome Adventu odsjekli i srce i glavu, a ostale su samo ruke i noge.

”To je ništa drugo do parodija Adventa. Potpuno mi je nejasno zašto se na Zrinjevcu mogu slušati koncerti, a ne može se popiti kuhano vino. Neshvatljivo je zašto se vlast odriče najamnina koje bi mogla dobiti od strane ugostitelja, zašto se državu odriče od PDV-a, zašto se taksiste odriče od prometa i zarade. Zašto nemamo klizalište gdje djeca mogu s roditeljima dolaziti na klizanje i druženje, gdje se ovo praznično vrijeme obitelji mogu spajati i družiti? Zašto se ruši tradicija, turistička tradicija, gdje su strani i domaći turisti znali da dolazak u Zagreb nudi određenu vrstu zabave, ponude, i gdje se reklamira naš grad? Sve to skupa je nejasno i po meni za svaku osudu”, zaključio je Peternel.